Wikipedia ve sendika.org TBMM gündeminde

BirGün / Ankara

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, aylardır erişime kapalı olan Wikipedia’yı ve 61 kez erişime kapatılan sendika.org’u Meclis gündemine taşıdı. TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde söz alan Adıgüzel, “Ağustos 2001'de Türkiye'ye demokrasi, özgürlük ve adil yargıyı getireceğini söyleyerek kurulan, o günlerde sansüre ‘Hayır’ diyen, halkın haber alma özgürlüğünü savunan AKP, aradan geçen 15 yılda Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir korku ve baskı rejimini inşa etti. 15 yılda geldiğimiz nokta: İnsan Hakları Anıtı gözaltında, piyano tutuklu, Wikipedia yasaklı” dedi.

Adıgüzel, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“BTK’ deyince aklınıza ne geliyor? Benim aklıma sadece ‘sansür’ geliyor. Bir de Sayın Cumhurbaşkanının söylemiyle ‘pislik yuvası’, yüzde 85'i FETÖ'cü olan TİB'in yetkilerinin verildiği kurum geliyor. Pislik yuvasına dönüşen, devletin en önemli kurumlarından birinin pislik yuvasına dönüşmesine göz yumanlara hesap sorulmuyor, yargı önünde, cemaate TİB'i peşkeş çekenlere hesap sorulmuyor ama BTK tarih yazan icraatlara imza atıyor. Ne yapıyor? Binlerce siteye erişimi engelliyor. ‘Sendika.org’ 17 sene önce kurulmuş bir site. İlk defa 2015 Temmuz ayında iletişimi durdurulmuş yani erişimi engellenmiş, sonra ne olmuş? Siz TİB'i dönüştürmüşsünüz ama 61 defa tekrar engellenmiş yani FETÖ'cülerin yaptığını şimdi de siz yapıyorsunuz, hiç değişmeden devam ediyorsunuz.”

“Wikipedia kusuru kendisinde arasın”

Hükümet adına söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, Wikipedia’nın yasaklanması ile ilgili olarak “Biz bu kadar terörle mücadele terör örgütleri ile hakaret eden ülke durumuna sokan, Atatürk’e hakaret eden Wikipedia’nın yayını durdurulur. Kusuru kendisinde arasınlar” ifadelerini kullandı. Arslan, sendika.org’un erişiminin engellemesine karşın, “Çocuklara cinsel taciz, müstehcenlik, fuhuş ve kumar oynatılması dahil tüm bunlara imkan sağladığı için yasaklamışız. Atatürk aleyhine suçlar işlendiği için yasaklamışız. Yasaklamaya da devam edeceğiz” diye konuştu. Bakan yaptığı açıklamada, “Sendika.org’la ilgili engelleme 8/A maddesi yani millî güvenlik ve kamu düzeniyle ilgilidir; onu özellikle vurgulayayım. Eğer farklı anlaşılıyorsa direkt özür dileyim çünkü gerçekten önemli” diyerek sendika.org’dan özür diledi.

“Altın yumurtlayan tavuğu kiraya vermek ahmaklıktır”

CHP’li Adıgüzel konuşmasında Türk Telekom’a da değindi. Türk Telekom’un Türkiye tarihindeki en önemli kurumlardan biri olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, şunları kaydetti:

“Türk Telekom’u 2005 yılında özelleştirdiniz. Şimdi elde var koca bir enkaz. Bu kurumu özelleştirirken hiçbir mesleki yeterliliği olmayan yani hiçbir ‘know-how’ı olmayan bir firmaya, Türkiye tarihinin en önemli kurumunu teslim etmişsiniz. 21 yıllığına Telekom’un işletme hakkını verdiğiniz kurum ise, bugün borç batağında. Telekom’un hisselerini rehin alarak Türk Bankalarından aldığı kredi borçlarını dahi ödeyemiyor.”