Wisconsin ayakta: Polis şiddetine son

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Wisconsin eyaletinde pazar günü polisin siyah yurttaş Jacob Blake’i arkadan yedi kurşunla vurmasıyla büyüyen ırkçılık karşıtı tepki eyaletteki sokağa çıkma yasağına rağmen protestolarla devam ediyor.

Vali Tony Evers’in acil durum ilan etmesine rağmen yurttaşlar ‘’Jacob Blake için adalet’’ sloganıyla düzenlediği gösterilerde polisle karşı karşıya geldi. Eyalete bağlı Kenosha kentinde düzenlenen gösterilere polis müdahale ederken silahlı bir grup da eylemcileri hedef aldı. Silahlı saldırıda iki yurttaş hayatını kaybederken bir kişi de ağır yaralandı.

Amerikan medyasına konuşan Blake’in babası, oğlunun belden aşağısının felçli kaldığını söyledi. Blake ailesinin avukatı Ben Crump ise Jacob Blake’in vuran polisin tutuklanması çağrısında bulundu.

JAMES’TEN ÇAĞRI

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA’in yıldız ismi LeBron James de polis şiddetinin son bulması için çağrı yaptı. James, basına “Biz siyahlar Amerika’da korku içinde yaşıyoruz. Bana bir kişiyi etkisiz hale getirmenin ateş etmekten başka bir yolu olmadığını söylerseniz bütün siyah vatandaşlara yalan söylemiş olursunuz. Çünkü biz aynı şeyleri yaşayıp duruyoruz. Neden her seferinde silahlarla ateş açılmak zorunda?” açıklaması yaptı.
Ülke mayıs ayında da Minnesota eyaletinde polis şiddeti sonucu siyah yurttaş George Floyd’un hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde bir ayı aşkın süre boyunca ırkçılık karşıtı gösteriler düzenlemişti.