Kütahya’nın Örencik Köyü’nde altın madeninin kapasitesini artırmak isteyen Zenit Madencilik’e karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. İddialara göre şirket, topraklarını satmak istemeyen köylüleri, “Satmazsanız, devlet ücretsiz şekilde el koyacak” sözleriyle tehdit ediyor.

Ya satacaksınız ya da devlet el koyacak


Yaren ÇOLAK

Kütahya'nın Simav ve Tavşanlı ilçesine bağlı Örenli, Dağardı, Kavaklı ile Evciler köyü sınırları içerisinde madencilik faaliyetini genişletmek isteyen Zenit Madencilik'e karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Geçen yıl köylüler, halkın katılım toplantısına izin vermemesine rağmen ÇED sürecini devam ettiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önümüzdeki günlerde projeye ilişkin son kararını verecek.

92,94 hektarlık alanda altın-gümüş madenciliği faaliyeti yürüten şirket, kapasitesini 668,85 hektara çıkarmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Şahıs arazileri üzerinde faaliyetini genişletmek isteyen şirket, yurttaşların arazilerini satın almak için hâlâ uğraşıyor. Topraklarını satmak istemeyen köylülerin şirket tarafından tehdit ettiği ileri sürüldü.


2 BİN 500 AĞAÇ KESİLECEK

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre tarım ve orman arazileri üzerinde genişletilmek istenen madencilik faaliyeti kapsamında 2 bin 556 ağaç kesilecek.

Açık ocak ve patlatma yöntemiyle işletilecek madene en yakın yerleşim birimi ise sadece 250 metre uzaklıkta bulunan Örencik Köyü.

Şirketin köylüyü korkuttuğunu belirten CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, “Burası bir orman köyü. Dolayısıyla da araziler pek kıymetli değil.

Şirket köylüye yüksek paralar ödemeyi teklif ediyor ve eğer teklifi kabul etmezseniz de devlet arazinize bedava el koyacak diyor” ifadelerini kullandı.

FAY HATTI ÜZERİNDE

Bölgenin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çeken Şahbaz, “Deprem durumunda siyanür havuzlarının parçalanması, yıkılması ve bunların doğaya, akarsulara kontrolsüz dağılması söz konusu. Ayrıca son günlerde susuzluk hızla artarken şirket yaklaşık bin metrelik kuyular açarak bölgede kuraklık sorununu artıracak” diye konuştu.

TOPLUM YARARI YOK

Şahbaz sözlerini şöyle noktaladı: “Raporda, bölgede endemik bitki veya hayvan olmadığı belirtilmiş ancak bölge çok sayıda vahşi hayvanın yaşadığı bir alan. Bütün bunlar bu madenin toplum yararına olmadığını gösteriyor. Bu nedenle vatandaşlarımızı bilgilendirerek toplumsal bir muhalefet oluşturacağız. Hukuki mücadelemizi vereceğiz."