Dünya, iklim adaleti için sokaklara çıktı. İklim zirvesinin sürdüğü Glasgow’da, Türkiye de ve dünyanın dört bir yanında sokakları dolduran binlerce insan, “İklimi değil, sistemi değiştir” diye haykırdı.

Ya sistem ya da dünya yok olacak

HABER MERKEZİ

Yaşam savunucuları, bugün tüm dünyada Glasgow’da süren Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (CO26) sırasında iklim hareketlerinin taleplerini yükseltmek için sokağa çıktı. Onlarca ülkede sokakların dolduran iklim aktivistleri, iklim krizini durdurmak için çağrı yaptı. Eylemler, iklim zirvesinin sürdüğü Glasgow’da da yapıldı. Yüzlerce kişi Glasgow’da sokak ve caddeleri trafiğe kapattı, acilen hareket geçilmesi gerektiğini haykırdı.
Türkiye’de de İzmir, İstanbul, Ankara, Düzce ve Giresun’unda olduğu 14’ten fazla ilde eylem yapıldı. Eylemlerde iktidara iklim için adım atmaya ve doğa talanına son verilmesi çağrısı yapıldı.


HIZLI VE RADİKAL BİR ADIM

Yapılan açıklamaların ortaklaştırılan kısmında şu ifadelere yer verildi: “Dünyanın ve insanlığın ihtiyacı hızlı ve radikal bir yol değişikliğidir. Bu radikal değişiklik içinse bütün eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri bir arada görmemiz ve bütüncül bir çözüm sunmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden gerek işyerinde adil ücret için, gerek temiz su hakkı için, gerekse polis şiddetine karşı savaşıyor olalım... Bir araya gelerek yaşam hakkını sadece insan için değil gezegenimizi paylaştığımız bütün türler için savunmaya ihtiyacımız var. Birkaç devletin ve bir avuç zenginin ekonomik faaliyetleri sonucu küresel ısınma 2 derecelik sınırı geçmek üzere. Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın 1,5 dereceyi aşması yeryüzündeki canlı yaşam için kritik önemdeki dengelerde geri dönüşü olmayan kırılmalara neden olacak. İklim krizi, ülkelerin sınırlarını aşıyor. Bu nedenle mücadelemizi küresel düzeye taşımak bizim sorumluluğumuz. Fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde yani toplumun tüm alanlarında enternasyonal bir anlayışta kenetlenmeye ihtiyacımız var. İklim adaleti için mücadele eden herkesi enternasyonal dayanışmaya çağırıyoruz”

***

Zenginler iklim hedefini tehdit ediyor

Oxfam’ın, Avrupa Çevre Politikası Enstitüsü (IEEP) ve Stockholm Çevre Enstitüsü (SEI) tarafından yürütülen araştırmaya dayalı olarak yaptığı çalışmada, 2030’da dünyadaki insanların en zengin yüzde 1’inin karbon ayak izlerinin, Paris Anlaşması’nın 1,5 derece hedefine uygun seviyeden 30 kat daha fazla olacağı tahmin edildi. Hükümetlerin taahhütlerinin dünyadaki daha zengin ve daha fakir insanların karbon ayak izlerini nasıl etkileyeceğinin tahmin edildiği, dünya nüfusunu ve gelir gruplarının tek bir ülke gibi ele alan çalışmaya göre 2030 yılında kadar şunlar tahmin ediliyor: “Küresel nüfusun en yoksul yarısı, 2030’da hala 1,5 dereceye uyumlu seviyenin çok altında emisyon salacak. İnsanların en zengin yüzde 1’i ve yüzde 10’u bu seviyeyi sırasıyla 30 kat ve 9 kat aşacak. En zengin yüzde 1’lik kesimden bir kişinin bu seviyeye ulaşmak için emisyonlarını bugüne kıyasla yüzde 97 civarında azaltması gerekiyor.”