Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda anlattığı ‘güvenli bölge’ planına dair ayrıntılar ortaya çıktı. Yabancı fonlarla 1 milyon nüfuslu, 200 bin konutlu bir alan oluşturulacağı iddia edildi

Yabancı fonla 1 milyon kişilik inşaat

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda anlattığı güvenli bölge planının ayrıntıları ortaya çıktı. Plana göre Suriye’nin kuzeyinde, 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanı oluşturulacak.

TRT’de yer alan habere göre, ilçelerin her birinde ortalama 100 metrekare 3+1 ve 2+1 konutlardan oluşan 6 bin konut, 1 merkez cami, 10 mahalle cami, 16 derslikli 8 okul, 1 lise, 2 kapalı spor salonu, 5 gençlik merkezi, 1 küçük stat, 4 mahalle ölçekli futbol sahası, sosyal tesisler ile 8 ilçede 10 yataklı, 2 ilçede 200 yataklı hastane, küçük sanayi sitesi, üniversite ve yerleşimlerin ihtiyacı olan teknik altyapı gereksinimlerini karşılayacak yapılar projelendirilecek. Her bir köyde bin konut, 140 köyde 140 bin konut; her bir ilçede 6 bin konut, 10 ilçede 60 bin konut olmak üzere toplam 200 bin konut yabancı fonlarla oluşturulacak. 1 milyon kişilik yerleşimin inşaat maliyeti yaklaşık 150 milyar 965 milyon 400 bin lira tutuyor. Yerleştirilecek nüfusun 2 milyon olması halinde maliyet de bu oranda artacak.

‘ABD ve Avrupa onay vermez’

Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölge önerisini eleştiren Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, “Türkiye’nin Kürtleri ile Suriye’nin Kürtleri arasında Sünnilerin yaşayacağı bir güvenli bölge istiyor. ABD’nin veya Avrupa’nın bu öneriyi kabul etmesi son derece düşük bir ihtimal" dedi. Miçotakis son yıllarda Türkiye’den Yunanistan sınırına gelen göçmen sayısının iki kat arttığına dikkat çekerek, “Eğer Avrupa ile dürüst bir tartışma istiyorsa, yüz binlerce mülteciyi göndermekle tehdit etmek bunun en iyi yolu değildir. Avrupa’yla baş etmenin ya da Yunanistan ile işleri ele almanın yolu bu değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dürüstçe tartışabiliriz. Maddi desteğe ihtiyacı var. Türkiye’de çok sayıda mülteci var. Fakat bu, daha iyi bir anlaşma yapabilmek için bir tehditler oyununa ve masum insanları kullanmaya dönüşmemeli” diye konuştu.

Tek taraflı operasyon ‘güvenli’ olmaz

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de New York’ta düzenlediği basın toplantısında Suriye’deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Suriye’de hükümetin hala askeri zafer kazanmayı hedeflediğini ancak baskı altında olduğu için Anayasa Komitesi’ni kabul ettiğini ve siyasi çözüme kapıları araladığını belirten Jeffrey, "Bu noktada sembolik ve bu yüzden baskıyı devam ettirmemiz gerek" ifadesini kullandı.