Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçiler, yabancı turistlerden fazla para harcıyor. Yabancı turist başına harcama 5 yılda 800 dolardan 623 dolara kadar geriledi.

Yabancı turist gurbetçiden az harcıyor

EKONOMİ SERVİSİ

TÜİK, 3'üncü çeyreğe ilişkin turizm istatistikelerini yayımladı. Verilere göre ülkenin turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan 3'üncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 14,3 milyar dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 82,1'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 17,9'u ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.Yabancı ziyaretçiler giderek daha da artan ölçüde paket turları tercih ediyor. Zira her şey dahil sistemle organize olan büyük ölçekli otellerin de temel müşteri kitlesi paket turlardan oluşuyor. Turizm gelirinin neredeyse 3'te 1'i bu yaz paket turlardan elde edildi. Ancak bu şekilde Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin kişi başına düşen harcamaları kişisel seyahat yoluyla gelen ziyaretçilerden daha az. TÜİK verilerine göre bu çeyrekte yapılan harcamaların 9,9 milyar dolarını kişisel harcamalar, 4,1 milyar dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

YABANCI TURİST ORTALAMA 623 DOLAR HARCIYOR

Öte yandan TÜİK verilerinde öne çıkan bir diğer gösterge ise turist başına yapılan harcama. 2014'te 800 doların üzerinde olan bu tutar 2019 yılının yaz aylarında 623 dolara kadar geriledi. Bu azalmada Türkiye'yi tercih eden turistlerin gelir seviyeleri kadar dolar kurunun da yükselmesi etkili oldu. Öte yandan yurtdışından Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçi yurttaşların kişi başına düşen harcaması ise 789 dolar olarak belirlendi.

YURTTAŞLARIN YURTDIŞI SEYAHATİ ARTTI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise tatil için giderek artan oranda yurtdışını tercih etmeye başladı. Bu yaz geçen yaza göre yurtdışını ziyaret eden yurttaş sayısı yüzde 30,2 arttı. Bu dönemde tam olarak 2 milyon 949 bin 118 kişi yurttaş yabancı ülkeleri ziyaret etti. Bu kişilerin kişi başına ortalama harcaması ise 417 dolar olarak hesaplandı.

OTEL DOLULUK ORANI YÜZDE 74,9

Türkiye Otelciler Birliğinden (TÜROB) yapılan açıklamaya göre, hızlı geçen ağustos ayının ardından otellerdeki doluluk oranlarındaki artış hızı yavaşlasa da yükseliş eylül ayında da devam etti. Türkiye'nin Eylül 2019 otel dolulukları, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 5,8 artarak yüzde 74,9 olarak kaydedildi. Eylül 2019’da Avrupa destinasyonları doluluk ortalaması yüzde 80,7 olurken, ortalama oda fiyatı ise 124,1 avro olarak tespit edildi. Türkiye'de ise ortalama oda fiyatının 63,1 avro olması turistlerin Türkiye'yi tercih etmesinin bir diğer önemli nedeni.