Çiğdem Toker, bugünkü köşe yazısında eski bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un Kardemir’in yönetim kurulunda bulunmasının yabancı yatırımcıdan onay almadığını söyledi.

"Yabancı yatırımcı eski bakana tavır aldı"

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği'ne getirilmesinin oylamaya sunulduğu olağan genel kurulda Selçuk'un üyeliğinin de oylamaya sunulduğunu ancak ağırlık olarak yabancı fonların bulunduğu 174.735.468,977 lot hissenin Selçuk’un üyeliğine ret oyu verdiğini aktardı.

Toker, 'Yabancı yatırımcı siyasi isme tavır aldı' başlığıyla kaleme aldığı bugünkü yazısında, "Selçuk'un yönetim kurulu üyeliği genel kurul oyuna sunuldu, yüzde 51.77 ile geçti. Yani aslında zorlukla" ifadelerini kullanan Toker, "Ağırlık olarak yabancı fonların bulunduğu 174.735.468,977 lot hisse, Selçuk için ret oyu kullandı" ifadelerini kullandı.

Bu sonucun yabancı yatırımcının hisse sahibi oldukları şirketlerde partili, siyasi bir ismin yönetici olmasını istemedikleri biçiminde yorumlandığını kaydeden Toker, şöyle devam etti: "Ama ne gam. Bakan Selçuk, 39 bin 425 TL huzur hakkını Kasım 2023'e kadar almayı sürdürecek."

Toker’in yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Kardemir'de bugün kamu payı bulunmuyor. Ancak yönetiminde 10 aydır bir eski bakan var. Zehra Zümrüt Selçuk. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet eski bakanı Selçuk, Kardemir'de ayda bir kez yapılan yönetim kurulu toplantıları için 39 bin 425 TL huzur hakkı alıyor. Selçuk bu göreve Türk Ticaret Kanunu'nun üyelik boşalması maddesine göre kalan süreyi tamamlamak üzere getirilmişti. Yasaya göre yönetim kurulu, böyle bir durumda yeni üyeyi geçici olarak seçip, ilk genel kurulda da onaya sunuyor. Normal koşullarda Kardemir gibi bir şirketin, yönetimine alacağı kişinin; demir çelik, sanayi ya da işletme alanında deneyimli olması beklenir. Ama kimin “seçileceği” yukarıdan dikte edilmişse, şirket yönetimleri sanki özgür iradeleriyle seçmiş gibi istenen ismi yönetime getirir. Eski Bakan Selçuk'un Kardemir yönetimine bu şekilde getirildiği, sermaye piyasası kulislerinde biliniyor.

Geçen Cuma Kardemir'in Olağan Genel Kurulu vardı. Selçuk'un yönetim kurulu üyeliği genel kurul oyuna sunuldu, yüzde 51.77 ile geçti. Yani aslında zorlukla… O sıra salonda fiziki olarak bulunan hissedarlar kabul oyu kullandı (kullanmasalar ne olabileceği konusunda fikir yürütmek mümkün) ama Genel Kurul'a elektronik katılım da sağlanmıştı. Ağırlık olarak yabancı fonların bulunduğu 174.735.468,977 lot hisse, Selçuk için ret oyu kullandı.

HUZUR HAKKI 39 BİN TL

Bu sonuç, yabancı yatırımcının hisse sahibi oldukları şirketlerde partili, siyasi bir ismin yönetici olmasını istemedikleri biçiminde yorumlanıyor. Ama ne gam. Bakan Selçuk, 39 bin 425 TL huzur hakkını Kasım 2023'e kadar almayı sürdürecek."