Yabancıları gelecek beklentisi cezbediyor

Ekonomi Servisi

Türk Lirası, ekonomi yönetimi tarafından serbest düşüşe bırakılırken ucuzlayan ülke yabancı yatırımcıya çerez parası oldu. Son olarak BBVA’nın Garanti Bankası’ndaki tüm hisselerini almak için 2,2 milyar avro teklif vermesi gündeme düştü. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi.

Tayvanlı elektrik motoru tedarikçilerinden biri olan Teco Electric ve Machinery Co., elektrikli otomobillere batarya üretimi için kurdukları ortaklık ile Türkiye pazarında büyüme hedeflediklerini açıkladı. Teco başkanı George Lien, elektrikli şarj ünitesi üretimi yapılacağını belirterek “Endonezya ve Türkiye bu alanda büyük potansiyel barındırıyor” açıklamasında bulundu.

Teco gibi birçok yatırımcı da son dönemde Türkiye’ye yönelmiş durumda. Son gelişmelerin yalnızca ucuzlukla açıklanamayacağını söyleyen ekonomist Murat Kubilay, BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Kubilay, “Güçlü para birimlerine sahip ülkelerdeki girişimciler rahatlıkla Türkiye’deki yabancılara henüz satılmamış şirketlere yatırım yapabilirler ve uzun vadede çok fazla kar sağlayabilirler” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN GİDİCİ BEKLENTİSİ

Yatırımlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer noktayı vurgulayan Kubilay, “En kötünün geride kaldığına dair de bir beklenti var. İktidarın eninde sonunda TL’deki istikrarı sağlamak durumunda kalacağı düşünülüyor” değerlendirmesinde bulundu. Yurtdışında yavaş yavaş iktidar değişikliği beklentisinin arttığını belirten Kubilay, şu ifadeleri kullandı: “Uzun vadede Türkiye ekonomisine inanç ve Erdoğan’ın burada kalamayacağına dair beklenti neticesinde böyle kararlar alınması normal. Hem çok ucuzluktan dolayı iştahları artmış hem de istikrarsızlıkların bundan sonra devam etmeyeceğine dair beklentilerini gizli bir şekilde ele vermiş oluyorla ”

“Gururlanacak bir durum değildir” diyen Kubilay, “Ülkenin kendi vatandaşlarına çok pahalı gelen şeylerin yabancılara çok ucuz gelmesidir” şeklinde konuştu.