1 Kasım seçimlerinin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen AKP düzeninin gerici saldırılarında herhangi bir durulma söz konusu değil. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla, yılbaşı sepetlerinde tütün mamulleri ve alkollü içkilerin yer alması yasaklandı. Yaşam tarzına müdahale anlamına gelen bu kararın, ‘alkollü içkilerin özendirilmesini ve içkilerin gerçek fiyatının altında satılmasını engellemek’ amacıyla alındığı öne sürüldü

Yabancılık çekmeyelim diye hemen başladılar

ANIL YURDAKUL

Seçimin ardından ilk yasak Yılbaşı Sepeti’ne geldi. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (TAPDK) aldığı kararla yılbaşı sepetlerinde tütün ve alkollü içkilerin yer alması yasaklandı. Karar dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Karar gereğince bundan böyle marketlerde satışa sunulan yılbaşı sepetlerinde alkol ve tütün mamulleri yer alamayacak.

Karar büyük tepki çekti. CHP milletvekili Selina Doğan kararı “Yasakçı zihniyetin” ürünü olarak değerlendirirken, Tüketici Koruma Derneği Genel Sekreteri Halil Çamalan “Kimseyi kandırmasınlar, alkole karşı olduklarından dolayı yılbaşı sepetlerinden içkiyi tütünü kaldırdılar” sözleriyle yasağı eleştirdi. Türkiye Esnaf Ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e göre ise yasakla birlikte alkol ve tütün merdiven altına inecek.

‘YASAKÇI ZİHNİYET'
‘’Bu karar yasakçı zihniyetin göstergesidir” diyen CHP Milletvekili Selina Doğan, ‘’Bu karar yasakçı zihniyetin göstergesidir. Uğraşılması gereken vahim olaylar varken yılbaşı sepetleriyle uğraşıyorlar. Sepetlerden alkol ürünleri çıkartılarak sepet fiyatlarının ucuzlaması gerekçesi gösteriliyor, önce enflasyonu düşürsünler. Bu tür yasaklar sahte içkinin türemesine neden olur ve yılbaşı sepetleri merdiven altına iner” şeklinde konuştu.

‘AMAÇ İÇKİYİ KALDIRMAK'
Tüketici Koruma Derneği (TükoDer) Genel Sekreteri Halil Çamalan kararı ‘’Alkole karşı olduklarından dolayı yılbaşı sepetlerinden içkiyi tütünü kaldırdılar. Kimseyi kandırmasınlar bu kararı verenlerde yılbaşı sepetlerinin fiyatının yüksek olmasından dolayı içkiyi kaldırılmadı. İçkiye karşı oldukları için sepetten çıkardılar. İçkiyi, tütünü yasaklayana kadar bir sürü lüzumsuz tüketim malzemeleri var onlar engellensin” sözlerle değerlendirdi.

‘MERDİVEN ALTINA İNECEK'
Türkiye Esnaf Ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise şöyle konuştu: “Yılbaşı satan bakkalların, kuruyemişçilerin ruhsatı varsa sepette tütün ve alkol ürünlerinin satmasında sakınca yok. Sorun, ruhsatsız bir şekilde yılbaşı sepeti satanlardır. Kumaşçıda, mobilyacıda dahil yılbaşı sepeti satılıyor. Kanun buna göre ayarlanmalıydı, fakat ruhsatlı bir şekilde yılbaşı sepeti satanların bile sepetlerde alkol ürünleri satamaması, sepetlerin merdiven altına inmesini sağlayacaktır. Sadece içki değil kaçak sigara, markası belli olmayan kahve gibi ucuza kaçak sepetler satılacakdır. Yanlış bir düzenlemedir.”