İkinci tura yönelik kampanya döneminde de kara propaganda çalışması sürüyor. Türkiye’nin dört bir yanı Millet İttifakı’na yönelik iftiralar içeren afişlerle donatılıyor.

Yalan ve iftirada sınır tanınmıyor
Fotoğraf: Cumhuriyet

BirGün/Ankara

Cumhur İttifakı, 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala seçimi kazanmak için her yolu deniyor. Millet İttifakı’na yönelik kara propaganda çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. AKP idaresindeki belediyelere ait reklam panoları algıyı Millet İttifakı aleyhine yönetmek amacıyla asılsız söylemler içeren afişlerle donatılıyor.

İktidar, büyük bölümünü ele geçirdiği medyayı da seçim çalışmaları için kullanmaktan hiç çekinmiyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı, Seçim İşleri Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsansan Yavuz’un A Haber’de konuk olduğu programda yaşananlar, iktidarın medyayı kullanma biçimine önemli bir örnek teşkil ediyor. 28 Mayıs’ta kullanılacak oy pusulasının ekrana yansıtıldığı programda, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafının oy pusulasından çıkarılarak, “Diğer aday” şeklinde ekrana yansıtılması, “İktidar kazanmak için her yolu deneyecek” eleştirilerinin haklılığını ortaya koyuyor. A Haber’in tutumu, “Kılıçdaroğlu’na destek veren 24 milyon 594 bin 932 yurttaşın iradesinin yok sayıldığı” gerekçesiyle eleştiriliyor.

KİRLİ PROPAGANDA

Kara propaganda çalışmaları yalnızca medya değil, yerel yönetimler eliyle de yürütülüyor. AKP idaresindeki belediyelerin reklam panoları da kirli propaganda için kullanılıyor. Nevşehir’deki panolar asılan ve Millet İttifakı’nın söylemleriymiş gibi yansıtılan reklamların, Nevşehir Belediyesi iştiraki Turizm A.Ş. çalışanlarınca panolara yerleştirildiği iddia ediliyor. Reklam panolarına da asılan ve Millet İttifakı’nın kampanya sürecinde kullandığı font ve tasarımı taşıyan afişlerde, “Bizim için YPG terör örgütü değildir” yazıyor.

İBB Meclis Üyesi AKP’li Erdem Kertişçi, photoshoplu görseller üreterek Kılıçdaroğlu’nu hedef almaya devam ediyor. Kertişçi, tüm tepkilere karşın iftira ve yalan içeren görselleri sosyal medya hesabından kaldırmıyor. İktidarın muhalefete karşı yürüttüğü propagandada kullanılan montajlı videolar, yalnızca miting alanlarında değil, ana akım medyada da yayımlanıyor. Propaganda sürecinde Devlet televizyonu TRT de AKP’nin yayın organıymış gibi kullanılıyor. TRT Haber’in 1 Nisan-11 Mayıs döneminde Erdoğan’a 48 saatten fazla yer ayırırken Kılıçdaroğlu’na yalnızca 32 dakika ayırması dikkati çekiyor. Öte yandan RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, A Haber’in Kılıçdaroğlu’nu sansürlemesine tepki gösterdi. Taşcı, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafının sansürlenmesinin YSK kararına aykırı olduğunu belirterek, “RTÜK mutlaka incelemelidir” dedi.