Maraş merkezli depremlerin ardından yurttaşlar yardım bekliyor. Vekiller, belediye başkanları ve siyasiler son durumu değerlendirdi. CHP’li Tutdere, “İnsanlar artık cenazelerini çıkartmak için yardım arıyor” dedi.

Yalnız bırakıldık
Fotoğraf: AA

Kayhan AYHAN

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, depremlerin yıkıma yol açtığı Adıyaman'da enkaz altında binlerce insan bulunduğunu belirterek, "İnsanlar artık kurtarmadan vazgeçti, cenazelerini çıkartmak için yardım arıyor" dedi.

Tutdere, Adıyaman'da yaşananları BirGün'e anlattı. Şehre insani yardımların İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ataşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde dün sabah itibarıyla ulaşmaya başladığını aktaran Tutdere, "Arama kurtarma en başından beri sorunluydu ekip ve ekipman eksikliği giderilemedi. Artık kurtarmadan vazgeçti insanlar cenazelerini çıkartmak için yardımı arıyor. Hâlâ enkaz başında ekip bekleyen insanlar var. Dün gece saatlerine kadar ses duyulan yerlerden artık ses yok. İnsanların temel ihtiyaçları birkaç saat öncesinden giderilmeye başlandı. Çadır ve konteyner ihtiyacı çok fazla. Hava -2 ve 3 derece bandında seyrediyor. İnsanlar enkazlarının yakınında ateş yakarak hayatta kalmaya çalışıyor. Yüzde 80-90 civarı sokak da bu şekilde. Ayrıca hastanelerden cenazelerini alamayanların sayısının fazla olduğu bilgisi geldi. Enkazdan çıkarılan cenazelerin takibinde sorunlar var" ifadelerini kullandı.

ADIYAMAN KİMSESİZ

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Şambayat Belediyesi Belediye Başkanı Nejdet Arıcı, 6 Şubat’ta sabah saatlerinde meydana gelen depremin kentte yarattığı yıkıma ancak dün öğlen saatlerinde müdahale edilebildiğini söyledi. Arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu, olumsuz hava koşullarının yurttaşları zorladığını söyleyen Arıcı, “Adıyaman yalnız bırakıldı” dedi.

DONMA RİSKİ BÜYÜK

Sarsıntının etkisiyle yıkılan evlere uzun saatler boyunca müdahale edilememesine tepki gösteren Arıcı, “Kentin birçok yerinde arama kurtarma personelini ancak bugün görebildik. Koca bir kent adeta kaderine terk edildi. Müdahalesizlik bir yanda olumsuz hava koşulları bir yanda. ‘Çadır var mı?’ diye soruyorsunuz, ne çadırı, enkaza müdahale edecek personel bile doğru düzgün yok” ifadelerini kullandı. Adıyaman Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, arama-kurtarma faaliyetlerinde yaşanan zafiyeti BirGün’e anlattı. Depremin ardından ilçeye ilk 24 saat hiç arama kurtarma personelinin gelmediğini ifade eden Yıldırım, “Enkazın altında halen yüzlerce insan var. Enkazdan çıkan insanlar da donma tehlikesi yaşıyor” dedi.

İlçedeki AFAD görevlisi sayısının son derece yetersiz olduğunu kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Arama kurtarma personeli eksikliği nedeniyle enkazlara yeterli müdahale yapılamıyor. Enkazdan kurtulan insanlar hipotermi tehlikesi yaşıyor. Çadırlar kurulmadı, insanlar derme çatma yerlerde barınmaya çalışıyor. Tüm imkanlarımızı seferber etsek de yetişemiyoruz. Çadır, arama kurtarma personeli ve gıda desteğine ihtiyacımız var.