Yalova'nın şehirlerarası geçiş güzergahı olması ve trafiği rahatlatmak gerekçesi ile yapılması plananan viyadük projesi kapsamında, CHP'li Yalova Belesiyesi tarafından 158 ağaç kesildi. Yaşanan ağaç katliamına ilişkin BirGün'e konuşan CHP İstanbul milletvekili Melda Onur, ''Böyle bir zamanda, çevre konusunda bu kadar mücadele verilirken, bu kıyımı nasıl savunacağız?" dedi

Yalova'da kavşak için ağaç kesimi tepki çekti

RABİA YILMAZ @rabiaylmaz

Yalova Belediyesi’ne bağlı ekipler, dün sabah saatlerinde Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü’nün yapacağı köprülü kavşak projesi kapsamında Tonami Meydanı’ndaki ağaçları kesmeye başladı. Uzun süredir gündemde olan, fakat rafa kaldırılan projenin 1 ay önce tekrar gündeme alındığı belirtildi.

Yaşanan ağaç katliamına ilişkin BirGün'e konuşan Yalovalı yurttaş Cem Tan, ''Bu yol, İzmir ve İstanbul arasında yapılan ve mesafeyi 3 saate indiren yol projesi nedeniyle zaten 2-3 yıla kadar rahatlayacak. Yani bir viyadüğe ve inşaat ihtiyaç yok'' dedi.

Tan, yaşananların tam bir ağaç katliamı olduğunu ve bu duruma tepki gösteren yurttaşların ağaç kesimi sonrası belediye binasının önünüe siyah çelenk bıraktığını dile getirip şunları söyledi:

''Sözde Yalova'nın trafik sorununu çözmek amacıyla yapıyorlar. Bizlere, 'Siz hizmet istemiyor musunuz?' diye soruyorlar. Yerel halka danışılmadı bile. Kimse burada bu ağaçların kesilmesini istemedi. Birçok yaşlı ağaç türü yok edildi. Ağaçların zaten'çürümüş olduğunu' söylüyor. Fakat fotoğraflar ortada, ağaçlar gayet sağlıklı, çürüdüğü görülen tek bir ağaç yoktu orada.''

MELDA ONUR: BU KIYIMI NASIL SAVUNACAĞIZ?
Yalova Belediye Başkanı CHP’li Vefa Salman, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Türkiye’de 30 santimetre çapında bir ağacı sökecek ne ekipman ne teknoloji var. Dolayısıyla onları söküp alma şansımız yok, kesilecek" açıklamasında bulunmuştu. Yaşanan ağaç katliamına ilişkin ulaşmaya çalıştığımız belediye yetkilieri ise, telefonlarımıza cevap vermedi.

Onur, “Biz Gezi'yi, Validebağ'ı, arkadaşlarımız Yırca'nın zeytinlerini korumaya çalışırken, bu kıyımı nasıl savunacağız" dedi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Bölge toplantısında CHP lider Kemal kılıçdaoğlu'nun çevre dostu ve çevre sorunlarına ilişkin umut verici açıklamalarda bulunduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, sabah uyandığında Yalova yaşanan ağaç katliamına dair haberleri gördüğü ifade etti. Birçok çevre mücadelesine katkıda bulunduğunu ve mensubu olduğu partinin yerel yapılanmasında, 'hükümet vari' bir tavrın ortaya konulmasını kabul edilecemeyeğini belirtti. Onur, mensubu olduğu partinin yerel yapılanması tarafından yapılan ağaç katliamına ilişkin şunları söyledi:

''Böyle bir zaman, çevre konusunda bu kadar mücadele verilirken ve onlara destek aşamasında elimden geleni yapmaya çalışırken, buna tepki göstermesem olmazdı. Yalova Belediyesi'nin bu tavrı ağırıma gitti. Görüştüğüm bazı uzmanlar, proje için bölgede o kadar ağacın kesilmesine gerek olmadığını ifade ediyor. Keşke, kesilmeden durumdan haberdar olabilseydik ve bir şeyler yapabilseydik. Bir vekil olarak değil bir vatandaş olarak, yaşanan durumu ne görmezden gelebilirim, ne de yok sayabilirim. Yaşanan durum haylice vahim.''