Yanan orman alanlarına farklı türde ağaçların dikilmesinin son derece yanlış olduğunu söyleyen Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, yanan ağaçların üzerinde kozalak bulunuyorsa bu alanların doğal yollarla gençleştirmeye uygun alanlar olduğunu söyledi.

Yanan alanlar doğal yollarla gençleşebilir

Berkay SAĞOL

Türkiye’de özellikle Muğla ve Antalya olmak üzere birçok şehir 10 günden fazla süredir orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Yangınların neden çıktığı, nasıl büyüdüğü, yanan alanlara ne olacağı, Türk Hava Kurumunun yangın söndürme uçakları gibi pek çok konu başlığı yangınlarla yeniden gündem oldu. Gelinen noktada yangınların birçoğu kontrol altına alınsa da ormanlardan geriye acı bir görüntü kalırken, yaşanan tablo yangınlara önlem ve müdahale konusundaki yetersizliği tekrar gözler önüne serdi.

Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, yaşanan küresel ısıtma, iklim krizi ve insan etkileri nedeniyle orman yangınlarının çıkmamasının mümkün olmadığını ama yangınların etkisini azaltmanın ve büyümesini engellemenin mümkün olduğunu söyledi. Bilge, “Orman yangınlarının çıkışını en aza indirmek için, insanların orman alanlarına girişinin denetimi sağlanmalı ve ilk müdahale araçları her yerde olmalı. İnsanların vakit geçireceği kontrollü mesire alanlarının sayısı artırılmalı” dedi.

Çıkan son orman yangınlarının Türkiye’nin müdahalede yetersiz olduğunu gösterdiğini belirten Bilge, “Özellikle yer ekipleri ve hava araçlarımızla yangınlara karşı önlemler alınmalıydı. Bu yangınlarda gördük ki sadece havadan müdahalede yeterli değil. Yangın söndürme uçakları kadar yer ekiplerinin sayısı, niteliği ve tüm bu ekiplerin koordineli çalışması çok önemli. Yer ekiplerinin de hava ekibi kadar güçlü olması lazım. Gerekli önlemler alınsaydı ve müdahale konusunda yetersiz kalınmasaydı bu yangınlar bu derece büyümeden önlenebilirdi. Türkiye bu yüzden yangınlar için ulusal yangın önlem planı hazırlamalı” diye konuştu.

BAŞKA AĞAÇ DİKMEK DOĞAYI TAHRİP EDER

Yanan orman alanlarına yeniden tohum dikimiyle ilgili konuşan Bilge, “Alanlara yanmayan türler, gelir getirecek ağaçlar dikelim diyorlar ama bunlar son derece yanlış. Biz oranın ev sahibi kızılçamı çıkarırsak olmaz. O ormanları tekrar eski haline getirmeliyiz. Tüm bölgelerin yeniden yeşillenmesiyle ilgili yapılacak işlemler akademisyenler ve bilim insanlarına bırakılmalı. Atanmış olan ve başka meslek gruplarından kişiler bu konuda fikir vermemeli. Kızılçam oraya adapte olmuş bir tür. Yanan ağaçların üzerinde kozalak bulunuyorsa bu alanlar doğal yollarla gençleştirmeye uygun alanlardır. Bu alanlar yangından sonra hızla boşaltılıp boşluklara kozalaklı dallar serilerek koruma altına alınırsa doğal yolla gençleşir. Ondan vazgeçilmesi asla mümkün değildir.

Atmosferdeki karbon oranı tehlikeli seviyede ve bunları en iyi ormanlar dengede tutar. Kızılçam ülkemizde en hızlı gelişen ormanlardan biri. Biz böyle bir türü bırakır yerine başka bir ağaç dikmeye çalışırsak, doğaya müdahale etmiş ve tahrip etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.