Avukatlık Kanun Teklifi’ne şerh düşen muhalefet, teklifin yasalaşması halinde İstanbul 2 No’lu Baro’nun ödeneğinin 4,4 milyon TL’ye yükseleceğini vurguladı.

Yandaş baroya ödenek kıyağı

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP milletvekillerince TBMM’ye sunulan, geçen hafta Adalet Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilen “Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne karşı çıkan muhalefet, yandaş barolara ödenek aktarılacağına dikkat çekti.

Yaklaşık iki sene önce İstanbul ile Ankara’da 2 No’lu Baro’ları kurduran iktidar, son kanun teklifi ile de bu baroları ekonomik anlamda kalkındıracak. Baroların üye sayısı ve puan sistemi ile ödeneklerini değiştirecek iktidar partisi, Anadolu barolarının ödeneğini sabit bırakırken yandaş barolara mevcut ödeneklerinin dört katını aşan oranlarda yeni ödenek aktarımı yapacak. İki baro bulunan bir kentin ödeneğinin yüzde kırkı, üye sayılarına bakılmadan ikiye bölünecek. Geri kalan tutar ise üye sayılarına göre paylaştırılacak. Bu durum da Anadolu baroları ile 2 No'lu barolar arasında eşitsizliğe yol açacak ödenek aktarımlarına neden olacak.

Teklif için muhalefet şerhi kaleme alan CHP, HDP ve İYİ Parti, ortaya çıkacak yeni ödenek sisteminin yandaş barolara ayrıcalıklar getireceğini vurguladı. TBMM Adalet Komisyonu’nun İYİ Parti’li üyeleri tarafından kaleme alınan şerhte, düzenleme öncesinde Antep Barosu’nun 2,7 milyon TL, Mersin Barosu’nun 2,5 milyon TL, Adana ve Konya Barosu’nun 3’er milyon TL ödenek aldığını, teklifin yasalaşması durumunda bu ödeneklerin sabit kalacağını ifade etti. İYİ Parti milletvekilleri, 1 milyon 94 bin TL alan İstanbul 2 No’lu Baro’nun ise teklifin hayata geçmesi durumunda 4 milyon 435 bin TL ödenek alacağını vurguladı.

EŞİTLİĞE AYKIRI

TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde de yandaş baro vurgusu yer aldı. Ankara ve İstanbul’daki 2 No’lu Baroların yeteri kadar ilgi görmediği bildirilen muhalefet şerhinde, “Yandaş barolar, eşitlik ilkesi çiğnenerek cazip hale getirilmeye çalışılmaktadır” denildi.

HDP de düzenlemeye yandaş barolar üzerinden karşı çıktı: “Baroların muhalif yapısını kırıp içini boşaltmak için getirilen düzenlemenin devamı olan bu yasa teklifi, çoklu baro değişikliği ile getirilen iktidar yanlısı baroların desteklenmesini içermektedir.”