Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 51.7’yle birinci çıkması yandaş gazeteleri çok sevindirdi. Gazeteler muhalefetin eleştirilerine manşetlerinden yanıt verdi

Yandaş da Köşk’e girdi!

Tayyip Erdoğan’ın yüzde 51.7’le cumhurbaşkanı seçiminde galibiyetle ayrılması, besleme basını coşturdu. Objektif gazetecilik yerine Erdoğan’ın açıklarını kapatmaya çalışan ve adeta bir propaganda makinesine dönüşen gazeteler, attıkları manşetlerle AKP’ye yaranmak konusunda birbirleriyle yarıştı.

10 Ağustos’ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimleri, medyada öncesiyle sonrasıyla farklı bir süreç yaşanmasına neden oldu. İktidar yandaşı gazeteler seçimlerden önce yoğun bir Tayyip Erdoğan propagandasına girişirken, seçimden sonra da farklı bir tutum takınmadılar. Tayyip Erdoğan’ın zor da olsa barajı geçmesi, yandaş medyanın neşesinden bir şey eksiltmezken, atılan kutlama manşetleri de gazetecilik açısından gelinen yeri bir kez daha gösterdi. Yandaşlar gündemi aktarmak yerine, muhalefete manşetlerinden yanıt vermeyi tercih etti.

‘DEVİRE DEVİRE GELDİ’
Star gazetesi “Manşetleri vesayetleri devire devire geldi” manşetini attı. Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını açan ve etrafına çeşitli gazetelerin kupürlerini yerleştiren Star, haberinde şu ifadeleri kullandı: “Girdiği her seçimden oylarını artırarak çıkmayı başaran Erdoğan, 9. seçimden de zaferle çıktı. Başarılı siyasi çizgisi onu 1994’te İstanbul’a başkan yaptı. Medyanın onunla savaşı da o günlerde başladı. Laiklik karşıtı manşetlerle her icraatı karalandı. Her sabah bir iftira manşetine uyandı. Yetmedi hapse atıldı ve ‘siyasi hayatı bitti, muhtar bile olamaz’ manşetleri atıldı.”

‘YÜZDE 52 YETMEDİ Mİ?’
Akşam gazetesi “Yüzde 52 yetmedi mi?” manşetini atarak doğrudan muhalefete bir yanıt verdi. Agresif bir dil tutturan gazete, “Erdoğan’ın zaferi gölgelenmeye çalışılıyor” dedi. Haberinde diğer adaylara da küçümser ifadeler kullanan Akşam şunları yazdı: “Parti tabanlarına ‘çatı aday’ Ekmeleddin İhsanoğlu’nu dayatan CHP ve MHP, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 38’de kaldı. CHP-MHP yerel seçime oranla yüzde 6 oy kaybetti. Ama bütün bunlar muhalefette ders olmadı. Bazı çevreler ‘Yüzde 52 icracı Cumhurbaşkanlığı için yeterli değil’ tezini işliyor. Matematiksel oyunlarla algı yaratılmaya çalışılıyor.”

‘DUAYLA KAZANDI’
Yeni Akit gazetesi Müslüman toplumu işaret ederek Erdoğan için “Ümmetin lideri” manşetini kullandı. Toplumda Sünnilik dışındaki inançları hiçe sayan ve ayrıştırıcı bir tutum takınan AKit şu ifadelere yer verdi: “9. defa girdiği seçimlerde ümmetin de duasıyla yüzde 52 oy olarak Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan erişilmesi güç bir rekora imza attı. Erdoğan’ın halkın ilk seçtiği cumhurbaşkanı olması dünyanın dört bir yanındaki ümmetin yetimlerine de büyük bir mutluluk yaşattı”.