Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, şube müdürü kadrolarına yapılan tüm atama işlemlerine ilişkin Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’ne geri adım attırdı. Yandaş Enerji-Bir-Sen, idarenin yanında yer almayı seçerek davaya idare yanında müdahil oldu.

Yandaş sendika liyakatsizlik davasına müdahil oldu

HABER MERKEZİ

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’nde şube müdürü kadrolarına yapılan tüm atama işlemleri iptal edildi. Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası açıklamasında ise Enerji Sanayi Ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Birliği Sendikası’nın hukuka aykırılığın sürdürülmesini savunduğuna dikkat çekildi.

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası tarafından Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü'ndeki şube müdürlüğü kadroları için yapılan sözlü sınavda hukuksuzluk yapıldığını belirterek şube müdürlüğü kadrolarına yapılan tüm atama işlemlerinin iptali için dava açıldı.

Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi 9 Mart’ta verdiği kararda, sözlü sınavın kariyer ve liyakat ilkelerine uygun ve objektif olarak yapılmadığını belirterek sınavı hukuka aykırı buldu. Sınavı ve atamaları iptal etti.

Kararda şöyle denildi:

“Davalı idarenin 10.06.2019 tarihli sözlü sınav duyurusunda, sınav konularına ilişkin bilgi düzeyini ölçmek için 5 sorunun sözlü olarak sorulacağının belirtildiği, ancak sözlü sınavda 8 sorunun sorulduğu, ‘Liyakatı, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu’, ‘Genel kültürü ve genel yeteneği’ ve ‘Liyakatı, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu’ alanlarında da birer soru sorularak gözleme dayalı olarak değerlendirilebilecek alanların birer soruya indirgendiği, dava konusu sınavda hangi adaya hangi soruların sorulacağının önceden belli olduğu hususları göz önüne alındığında, dava konusu sözlü sınavın kariyer ve liyakat ilkelerine uygun ve objektif olarak yapılmadığı anlaşıldığından, dava konusu sözlü sınavda hukuka uyarlık bulunmamıştır”.

YANDAŞ SENDİKA HUKUKSUZLUĞUN YANINDA

Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü ise kararın ardından 21 Haziran’da mülakat sonucu işletme bünyesinde yapılan tüm atama işlemlerini iptal ederek ilgili personelleri eski kadrosuna iade etti.

İade işleminin ardından Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada, “Mülakat işlemlerinin kariyer ve liyakat ilkelerine uygun yapılması için mücadele ederken; işkolumuzda yetkili Enerji Sanayi Ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Birliği Sendikası (ENERJİ-BİR-SEN), idarenin yanında yer almayı seçmiş ve hukuka aykırılığın sürdürülmesini savunarak dosyada davalı idare yanında müdahil olmuştur” denildi.

Açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

“Sendikamız ESM dün olduğu gibi, bugün de üyelerinin ve tüm kamu emekçilerinin haklarını korumak için fiili ve yasal mücadelesini sürdürecek ve mülakat başta olmak üzere tüm alanlarda hukuka ve adalete uygun işlem yapılmasının takipçisi olacaktır!”