Manisa’da yaşanan ve 3 bine yakın askerin zehirlendiği olayla ilgili yemek sağlayan şirketin sözleşmesi feshedilirken, 21 kişi gözaltına alındı. CHP’li Biçer Periscope yayınında konuşan askerlerin tehdit edildiğini söyledi

Yandaş zehirledi AKP’liler korudu

MUSTAFA KÖMÜŞ

Manisa’da önceki gün yaşanan ve 3 bin civarında askerin gıda zehirlenmesi yaşadığı skandal olayla ilgili soruşturma sürüyor. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, Ankara merkezli olduğu belirtilen Rota Yemekçilik A.Ş.’nin Manisa birimi görevlileri gözaltına alındı. Gözaltına alınan 21 kişi arasında, firma temsilcisi Veysel Ahmet Gürcüm ile 3 gıda mühendisi, aşçı, aşçı yardımcıları ve diğer çalışanların bulunduğu belirtildi. Kışla içinde yemek üretiminin yapıldığı mutfak kısmındaki güvenlik kamerası görüntülerinin incelemeye alındığı öğrenildi. Manisa Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, olaydan 731 askerin etkilendiğini belirterek, hayati tehlike sınırında herhangi bir askerin bulunmadığını söyledi. Manisa Valisi Mustafa Gençer tarafından yapılan açıklamada ise 590 askerin etkilendiğini ve 44 askerin tedavi altına alındığını bunlardan 7’sinin taburcu edildiği aktarıldı.

TBMM’de konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, kışlaya yemek sağlayan şirketle sözleşmenin feshedildiğini duyurdu. Işık ayrıca yemek yemediği halde zehirlenen olduğunu belirterek, “Bölgemizde depremler oluyor, acaba yeraltı sularından buraya karışma mı var buna bakacağız, altyapımızda sorun var mı hemen değerlendireceğiz” dedi. BirGün’e konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise Milli Savunma Bakanı’nı istifaya davet etti. Biçer, Işık’ın görevini ihmal ettiğini, yemek sağlayıcı şirketin sözleşmesinin 23 Mayıs’ta yaşanan ve bir askerin yaşamını yitirdiği zehirlenme olayından sonra feshedilmesi gerektiğini belirtti.
Işık: Yeraltı sularından karışma olabilir

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, zehirlenmelere ilişkin TBMM’de açıklama yaptı. Yemek yemediği halde etkilenenler olduğunu belirten Işık, tüm ihtimallerin hesaba katıldığını açıkladı. Bakan, firmanın sözleşmesinin de feshedildiğini söyledi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa’da kışladaki gıda zehirlenme şüphesine ilişkin, “Bırakın AK Partili olmayı, babamın oğlu olsa işini doğru yapmayan, askerimizin sağlığı ile ilgili en küçük ihmali olan herkesten gerekli hesabı sorarım” diye konuştu.

Vali: 590 asker etkilendi
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer de bir açıklama yaptı. Hastanede bulunan 37 askerin durumlarının iyiye gittiğini dile getiren Güvençer, zehirlenmenin nedeninin uzman ekiplerce araştırıldığını ifade etti. Güvençer’in verdiği bilgilere göre, bugünden itibaren geçici olarak askerlerin yemek ihtiyacı Valilik koordinesinde, Tugay Komutanlığı ve belediyelerle birlikte hazırlanacak. Açıklamada, olayla ilgili 590 askerin etkilendiği ve 372 askerin hastanelere sevk edildiği, hastanelerde 37 askerin tedavisinin devam ettiği bilgisi verildi.



Savcılık: Özel büro kuruldu
Manisa Başsavcısı Şimşek de, kışlada yedikleri yemekten dolayı zehirlendikleri belirtilen askerlerle ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklamada, yemek şirketinden 21 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, yemek zehirlenmesinden 731 askerin etkilendiği açıklandı. Şimşek, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde soruşturmayı yürütmek üzere özel bir büro kurulduğunu açıkladı. Başsavcı Şimşek’in açıklamasında, “İlimiz merkezinde bulunan çeşitli hastanelere ilk belirlemelere göre 731 askerimizin sevki sağlanarak tıbbi müdahale gerçekleştirilmiştir. Tedavi sonucu şu an itibariyle hayati tehlike riski olan askerimiz yoktur. Yürütülen soruşturma kapsamında Manisa Emniyet Müdürlüğümüz de özel bir büro oluşturarak çalışmalarına devam etmektedir” denildi.

CHP’li Biçer: Bakan derhal istifa etmeli
Konuyla ilgili BirGün’e konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, askerlerin kaydının tutulmadığını ve kaç kişinin etkilendiğinin tespitinin mümkün olmadığını ifade etti. Biçer şunları söyledi: “Bildiğim kadarıyla dünkü olaydan sonra yoğun bakımda olan yok, ama 23 Mayıs’ta yaşanan olaydan etkilenen bir kişi halen yoğun bakımda. Dünkü olayla ilgili de hekimlere gizlilik kararı getiriyorlar. Hekimler hiçbir tahlil sonucunu vermiyor, hangi hastanede kaç kişin yattığı açıklanmıyor. Sabaha kadar helikopterle asker taşınıyor ama nereye taşıdıklarına dair bir bilgimiz yok.
Biliyorsunuz Meclis’te ilk araştırma önergesini ben verdim. Ancak araştırma komisyonu kurulmadığı için bu bilgileri teyit ettiremiyoruz. Dünkü hastaların adli girişleri yapılmadı hastaneye. 3 bin civarı asker girdi hastanelere ama hangisinin nerede olduğuna dair bir bilgimiz yok. Gizli tutuluyor.

Valiliğin ve savcılığın verdiği sayılar hem çelişkili hem de yanlış. Dediğim gibi kaç tane askerin girdiğini tespit etme şansları yok. Vali Bey biliyorsunuz, ilk yaşanan olayda da zehirlenme olmadığını, psikolojik olduğunu söylemişti. Bir de birliğin içinde sahra hastanesi kuruldu. Orada şu an kaç kişi tedavi görüyor? Hiç hastaneye ulaşmayan kaç kişi var? Sahra hastanesi kurulduğu için doktoru gönderiyor sağlık müdürü, birliğin içinde tedavi yapılıyor. Her şey bir örtünün altında, bu ortamda ulaşmaya çalışıyoruz bilgilere. Milli Savunma Bakanı’nın derhal istifa etmesi lazım. Bakan neden istifa etmeli? Yemek şirketiyle yapılan sözleşmeyi 1 ay sonra feshetti. Bu sözleşmenin kültür sonucunun çıktığı 72’nci saatte feshedilmesi gerekiyordu. Burada bir görevi ihmal var. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 72 saatte sarmonella ürediğini bildirdiği halde neden beklenildi? Bu suç. Bakan şu anda yeraltı suları diyerek suyu bulandırıyor. Çok net ifade ediyorum: Bakan’ın istifa etmesi lazım.

‘Yandaş kurtlara verecek kuzumuz yok’
ROTA şirketinin 6 kere isim değiştirdiğini belirten Biçer “ROTA şirketi 12 eğitim birliğinin ihalesini almış durumda. Manisa dışındaki 11 eğitim birliğini öğrenemiyoruz. Meclis’te soru önergesi verdik, Bakan 15 gün içinde cevap vermesi gerektiği halde cevap vermedi. Bu firma daha önce 6 kere isim değiştirmiş. Şimdi yine isim değiştirip, ihaleye girerek alabilir. Bu yandaş firma... Bizim bu yandaş kurtlara verecek kuzumuz yok” dedi. Biçer, yemek sonrası rahatsızlanan askerlerin yaşadıklarını anlattıkları için görüntülerden tespit edilip tehdit edildiklerini de söyledi: “Yaşadıkları acıyı paylaşan askerlerimizin tehdit edildiği bilgileri elimize ulaşmakta. Lütfen sonuna kadar askerlerin yanında olun, hep birlikte adalet isteyelim.”

Yandaş şirketten ‘pişkin’ açıklama
Manisa’da akşam yemeğinin ardından zehirlenen askerlere ilişkin yandaş Rota Yemekçilik A.Ş. yazılı bir açıklama yaptı: “Ortada henüz, herhangi bir tarafın sorumluluğunu ortaya koyan bilimsel bir rapor yok. Laboratuvar sonuçları gelmediği halde şirketin bu kadar baskıya ve ithama maruz kalması üzüntü verici. Sayın Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın açıklamasını önemli görüyoruz. Sayın Bakan Işık, yemediği halde etkilenenlerin olduğunu açıkladı. Ortaya çıkacak laboratuvar sonuçları durumu tüm açıklığı ile ortaya koyacaktır.”

***

Şirketi kim koruyor?

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında yemek sonrası rahatsızlanan 3 bin civarında asker, besin zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Olayın en tepki çeken yönü ise bunun askerlerin başına dördüncü kez geliyor olmasıydı. Geçtiğimiz Mayıs ayında askerlerin zehirlenmesine neden olan ve 21 çalışanı ile yöneticisi son zehirlenme vakasında gözaltına alınan yemek şirketi ile BirGün’de yayımlanan önemli bir haberin engellenmiş olması da akıllarda yeni soru işaretleri doğurdu: Rota Yemekçilik Şirketini kim koruyor?