Bugün toplanacak TBMM gündeminin ilk sırasında, doktorlara ve kadınlara şiddeti bitireceği öne sürülen ancak içerisinde yandaş doktorların tüm kusurlarına rağmen yargılamalarını engelleyecek düzenleme yer alacak.

Yandaşa dokunulmazlık zırhı

BirGün/ANKARA

Yaklaşık iki haftadır bayram izninde olan milletvekilleri, bugün yeniden toplanıyor. TBMM Genel Kurulu’nda gündemin ilk sırasında, kadına yönelik şiddet olaylarında göstermelik hapis cezaları içeren torba teklif yer alacak. AKP milletvekilleri tarafından kaleme alınan ve “müjde” olarak sunulan teklif, çok sayıda tartışmalı uygulamayı da beraberinde getirecek. Kadınları ısrarlı takibe 6 ay ile 2 yıl arasında, tehdide 9 ay, eziyete 2 buçuk yıl, işkenceye ise 5 yıl hapis cezası öngören, sağlık çalışanlarını kasten yaralamayı katalog suç kapsamına alan torba teklif, iktidara yakın yandaş doktorlar için ise müjde niteliğinde düzenlemeler içeriyor. Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, sağlıkçıların soruşturmalarına izin verilmesi için Sağlık Bakanlığı bünyesinde Mesleki Sorumluluk Kurulu kurulacak. Bu kurul, sağlıkçılar hakkındaki ilk incelemeyi yapacak ve onay verirse yargılama başlayacak. Kurulun hakkında soruşturma açılmasına onay vermediği sağlıkçı, hangi olayla suçlanırsa suçlansın “dokunulmaz” olacak.

YEREL YÖNETİMLERİN GELİRİNE TIRPAN

TBMM KİT Komisyonu’nun inceleme ve denetim faaliyetleri, bu hafta da sürecek. Komisyon, bugün Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü, yarın Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ, perşembe de Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ Genel Müdürlüğü ve bağlı ortaklıkları ile Türk Reasürans AŞ'nin 2019-2020 yılı hesaplarını inceleyecek, Sayıştay Raporları’nı görüşecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu ise yarın toplanacak. Komisyonda, yerel yönetimlerin gelirlerini azaltan düzenlemeleri içerisinde barındıran İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

SARAY’DA SANSÜR TOPLANTILARI

Meclis’in yetkilerini büyük oranda Saray’a devreden iktidar partisi, kendi milletvekillerinin imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunacağı iki önemli düzenleme için Saray’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında çeşitli toplantılar düzenleyecek. İktidar kulislerinden edinilen bilgiye göre, bu toplantılardan ilki, sosyal medya düzenlemesi hakkında olacak. Sosyal medyada paylaşımlar için hapis cezalarının öngörüldüğü düzenlemede, ispat hakkının da zarar göreceği bildiriliyor. Saray bünyesinde “Sosyal Medya Başkanlığı” isimli birim oluşturulacak, paylaşımları mercek altına alarak ceza verilmesini istediği paylaşımları yargıya sunacak. Düzenlemeyi değerlendiren muhalefet partileri, Saray tarafından yargıya sunulan her paylaşımın cezalandırılacağı, ispat hakkının ortadan kalkacağı eleştirilerinde bulundu. İktidarın uzun süredir sansür ve baskıyı artırmaya çalıştığı sosyal medya için atmaya çalıştığı adımlar yurttaşlar nezdinde de tepki çekiyor.

Saray’da son şeklin verileceği bir diğer konunun ise yargı alanında hayata geçecek düzenleme olması bekleniyor. Hakim ve savcı yardımcılığı statülerinin bu toplantıda kesinlik kazanması ve kanun teklifinin bu toplantıda kaleme alınması planlanıyor.