İnfaz paketi görüşmelerinde “Yandaşlarınızı serbest bırakıyorsunuz" eleştirilerini reddeden AKP'li vekiller, "Diyelim ki öyle yapıyoruz" diyerek kendilerini savunuyor

‘Yandaşlara tahliye’ eleştirilerine itiraf gibi cevap

BirGün ANKARA

TBMM Genel Kurulu'nda 70 maddeden oluşan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde ‘yandaş mahkûm’ tartışması yaşanmaya devam ediyor.

Muhalefetin, "Düşünce suçlularını içerde tutup yandaşlarınızı serbest bırakıyorsunuz" eleştirilerini bugüne kadar reddeden AKP'liler, "Diyelim ki öyle yapıyoruz" sözleriyle kendilerini savunmaya başladı.

İYİ Parti ve HDP milletvekilleri de tahliye olacakların kapsamının genişletilmesi gerektiğini bildirerek bu yönde önergeler de sundu. Önergeleri reddeden AKP, bugüne kadar şiddetle karşı çıktığı, "Yandaşlarınızı serbest bırakıyorsunuz" eleştirilerini de Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde yeni sözlerle yanıtlamaya başladı.

yandaslara-tahliye-elestirilerine-itiraf-gibi-cevap-715194-1.
AKP'li Ramazan Can

AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, "Velev ki böyle olduğunu kabul edelim. Peki, sizin yandaşlarınızı tahliye etsek, sizin tabirinizle af çıkarsak o zaman iyi mi? Problem yok o zaman" dedi. AKP Grup Başkavekili Özlem Zengin de ‘yandaşlara tahliye’ sözünü, "Bu cümlenin eğer doğru olduğunu kabul ediyorsanız, bu cümlenin dışında kalanların da sizin yandaşınız olduğunu kabul ediyorsunuz" dedi.

yandaslara-tahliye-elestirilerine-itiraf-gibi-cevap-715195-1.
AKP'li Özlem Zengin

Maddeler üzerinden görüşmelerin sürdüğü infaz düzenlemesinde muhalefet milletvekilleri, kapsamın genişletilmesi taleplerini dile getirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Burada biraz saatleri geri alsak, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal, Ali Tatar, İlker Başbuğ, Tayyip Erdoğan bu aftan yararlanamıyordu" dedi.

ÖLÜM CEZASI GİBİ

AKP'nin yüz binlerce mahkûmu salgın hastalık süresince cezaevinde tutarak fiili ölüm cezası uyguladığını bildiren HDP'li Garo Paylan, "Yarın öbür gün, bugün ölüm cezasına mahkum ettikleriniz onurla çıkacak ama onlar hayatlarını kaybetse bile onurla yâd edilecekler. Ama siz, bu yasaya el kaldıranlar maalesef tarihin karanlık sayfalarında anılacaksınız. Evlatlarınız bile size sahip çıkmayacak" diye konuştu.

Genel Kurul'da yapılan görüşmelerin hafta içi tamamlanmaması nedeniyle çalışma programına hafta sonu da dahil edildi. Dün gerçekleştirilen görüşmelerin bugün de sürmesi kararlaştırıldı. Hafta içi yapılan görüşmeler, teklifin acele bir şekilde yasalaşması gerektiğini öne süren AKP ve MHP'li milletvekillerini katılmaması nedeniyle tamamlanamadı.