Kahramanmaraş’ta gerçekleşen iki büyük depremin üzerinden 1 günden fazla süre geçmesine rağmen halen çok fazla yere yardım ve arama-kurtarma ekibi gönderilemedi. Deprem bölgesindeki yurttaşlar, yaşadıklarına isyan ederken yandaşlar ise devlet övgüsü sırasına girdi.

Yandaşların gözünden deprem manzaraları: Devlet çok hızlı, çok profesyonel; ’99 gibi olmadı çok şükür!
Fotoğraf: DepoPhotos

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden 24 saatten fazla zaman geçmesine rağmen halen çok fazla yerde arama kurtarma ve yardım ekipleri yok. Deprem bölgesinin her köşesinden isyan yükselirken yandaş yazarlar ise görevlerini yerine getirerek devleti övgüye boğdu.

GazeteDuvar’ın yandaş isimlerin depreme dair yazdıklarından derlediği bazı bölümler şöyle:

‘ANCAK BÜYÜK BİR DEVLET…’

Okan Müderrisoğlu (Sabah)

10 ille birlikte hepimizi sarsan depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yakın takibi, AFAD'ın koordinasyonu, 14 bakanın depremin vurduğu şehirlere süratle intikali, 29 valinin Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'ya koordinatör olarak görevlendirilmesi, toplam 48 vali yardımcısı, kaymakam ve mülkiye müfettişinin il merkezleri ile ağır hasarlı ilçelere gönderilmesi, ancak büyük bir devletin imkan ve kabiliyeti ile doğru orantılıdır.

Deprem sahasının genişliği, yıkımın büyüklüğü, kış şartları, enkaza dönen bina sayısının fazlalığı ve kurtarma ekipleri ile iş makinelerinin sıcak bölgelere anlık intikalini zorlaştırdı. Ama devlet, 6 Şubat 2023 saat 04.17'den itibaren bir saniye bile tereddüt etmeksizin, depremin felaket derecesini teşhis ederek organize oldu.

‘RESMİ ONAYLI HABERLERE İNANMAYIN’

Hilal Kaplan (Sabah)

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay başta olmak üzere devletin tüm yetkili kurumları harekete geçti.

Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valilerimizle birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirildi. Ayrıca 13 bakan hızlı bir şekilde deprem bölgesine intikal etti.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet çalışmaları konusunda altyapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarımız göreve çağrıldı. 9 binden fazla personel arama- kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Kış ayazında, bir gece vakti ve 1114 yılından sonra bu bölgede görülen en şiddetli depremi yaşadık, yaşıyoruz. Artçılar, deprem gerçeğini tekrar tekrar yüzümüze vuruyor.

Kızılay'a kan bağışlamak ve ilgili kurumlara yardımda bulunmak elzem. Ayrıca resmi onaylı olmayan haberlere itibar etmeyip akbabaların oyununa gelmemek de...

Depremin sebebi olarak "siyasal İslam"ı gösteren ahlak yoksunları mı dersiniz; Cumhurbaşkanı'nın depremden etkilenen CHP'li büyükşehirlerin belediye başkanlarını aramadığı yalanını uyduranları mı... Bunlar vicdansız, bunlar hasta, bunlar dirimize de ölümüze de saygısı olmayan fırsatçılar.

‘BU KEZ ’99 DEPREMİ GİBİ OLMADI ÇOK ŞÜKÜR’

Ali Saydam (Yeni Şafak)

1999 Marmara Depremi’nde hükûmet, bölgeyle temas kuramamış, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit oradaki yetkililere ulaşamamış, yardım ekipleri hasar gören binalara bir türlü gidememişti…

İletişim hatları tamamen kesilmiş, yardıma koşan çok sayıda vatandaş organizasyon eksikliği nedeniyle bir türlü koordine olamamış, yardım eli layıkıyla uzatılamamıştı… Her şey olup bittikten, aradan haftalar geçtikten sonra bir de enkaz güvenliği mesele olmuştu…

Bu sefer öyle olmadı… Çok şükür…

AFAD, Kızılay ve Bakanlıklar anında organize oldular. İletişim hatları tıkır tıkır çalıştı. İhtiyaç listeleri de belliydi, nereye ulaştırılacakları da… Gelen yardımlar heba olmadan valiliklerce kontrol altına alınarak yerini buldu.

‘OLAĞANÜSTÜ PERFORMASLAR’

İsmail Kılıçarslan (Yeni Şafak)

Bir başka nokta da şu. Deprem, en azından şimdilik, önlemek açısından bir şey yapamadığınız ancak olduğunda meydana gelecekleri o ya da bu oranda yönetebileceğiniz bir gerçeklik ve Türkiye de bu gerçeklikten nasibini bolca almış bir memleket.

Depremin “olmasına hazırlık” iki bakımdan malum. Birincisi bina ve altyapı yatırımlarını ona göre yapmak. İkincisi de deprem olduğu andan itibaren yapılacakları profesyonel şekilde hayata geçirmek.

Türkiye’nin ikincisinde çok ama çok iyi olduğunu söylemeye gerek bile yok. AFAD başta olmak üzere devletin bütün unsurları olası bütün afetlerde “olağanüstü” denilebilecek performanslar gösteriyorlar. Müdahale hızımız da, müdahalelerdeki profesyonelliğimiz de çok iyi.

Ancak birincisi için aynı şeyleri söylemenin pek imkanı yok. Türkiye’de 99 depremi sonrasında alınan “imar tedbirleri” büyük oranda “pas geçilir” durumda.

‘ÇOK ŞÜKÜR Kİ ÇABUK ORGANİZE OLDUK’

Emin Pazarcı (Akşam)

Çok şükür ki çabuk organize olduk. Hızlı davrandık. Dün öğle saatlerine kadar yaklaşık 2.500 kişiyi enkaz altından canlı çıkarttık.

17 Ağustos'ta ise yaklaşık 24 saat boşa geçmişti. İş makineleri ise neredeyse 48 saat sonra ortaya çıkabilmişti. Halk ne yapmışsa, kendi çabası ile yapmıştı.

Bu defa elbette çok daha iyiyiz. Ama felaketin boyutları da bir o kadar büyük ve hava şartları da alabildiğine aleyhimize.

‘DEVLET ÇOK BAŞARILI’

Turgay Güler (Akşam)

Türkiye Cumhuriyeti Devleti öncesi ve sonrası müdahalelerde, kriz yönetiminde çok başarılı. Bu konuda dünyada birinci sırada.

Sosyal sermayesi çok güçlü.

Depremin vurduğu şehirler kısa sürede ayağa kaldırılacak.

Ama biz bir sonraki felakete daha çok hazırlanacağız.

Bir gün depremler binalarımızı yıkamayacak.

Ve son bir not.

Sanırım bu, ülke tarihindeki en korkunç, en ürpertici, en akılalmazı deprem sağanağı. Aynı anda üç, dört deprem.

Peki bu doğal bir deprem mi, yoksa suni mi?

Suni olabilir mi? ABD gemisi Marmara'da! Fay o gemiden mi indüklendi?

Ortalıkta bu iddialar da var!

‘BELLİ ESKİ TÜRKİYE DEĞİLİZ’

Resul Tosun (Star)

Başta hükümet, AFAD, Kızılay, STK'lar ve yerel yönetimlerin deprem sonrasında hemen harekete geçerek arama kurtarma faaliyeti başlatmalarını takdirle karşıladığımızı belirtelim.

Devletimizin tüm kurumlarıyla afet bölgesinde gereken çalışmayı yaptığını, sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimlerin hassasiyetini görmek çok güzel.

Belli eski Türkiye değiliz.

Anında müdahale edebilecek kabiliyete sahip olmuşuz

‘AFAD'IN NASIL HEMEN ORGANİZE OLDUĞUNU GÖRDÜM’

Fadime Özkan (Star)

Devletimiz bütün kurum ve imkanlarıyla bölgede. 15 bin civarındaki profesyonel arama kurtarma ekibi enkazlardan can kurtarma derdinde.

Her ilde birden fazla bakan var, çalışmalara bizzat katılarak işleri kolaylaştırmaya çalışıyorlar.

Devletin ilgili kurumu AFAD'ın teyakkuzuna anlık olarak şahit oldum.

Beni yatağa düşüren bir grip geçiriyorum ve gece sık uyandığım için de depremin yaşandığı ilk dakikadan itibaren AFAD'ın nasıl hemen organize olduğunu gördüm.

TRT başta olmak üzere tüm haber kanallarımızın anında yayına geçtiğini, birkaçı hariç hepsinin doğru ve sağlıklı haber verdiğini takip edebildim.