Antalya’daki yangınlarda yüzlerce hektar orman kül olurken yangının sebebinin yüksek ihtimalle elektrik telleri olduğu belirtildi. Bölgede elektrik dağıtımı yapan sorumlu firma ise Mehmet Cengiz’e ait.

Yangın göz göre göre geldi: İhale Cengiz’e kadro yandaşa

DEMET SARGIN
sargindemet@gmail.com
@demetsrgn

Antalya’ya bağlı Adrasan ve Kumluca günlerce alevlere teslim oldu. Çıkan yangında, resmi rakamlara göre 300 hektar ormanlık alanın tahrip olduğu söylense de, yaşam savunucularının bölgede yaptığı gözlem ve incelemeler, tahribatın bahsedilen rakamların en az 10 katı daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Bölgede inceleme yapan ekolojist A Platformu, yangınlara elektrik tellerinin yaz aylarında genleşip birbirine çarpması sonucu çıkan kıvılcımların sebep olabileceğini söylerken gözler bölgenin elektrik dağıtımını yapan ve söz konusu alanlardan sorumlu olan Cengiz Holding’e çevrildi. Söz konusu holding, Artvin Cerattepe’de maden araması başlatmak istemiş ve yurttaşın direnişiyle karşılaşmıştı.

‘Defalarca uyardık’

Antalya, Isparta, Burdur, Denizli ve Kaş’taki yaşam savunucularının oluşturduğu A Platformu’nun önceki gün, bölgeye giderek yaptığı incelemelere göre yangının en öne çıkan sebebi bakımı yapılmayan elektrik telleri.

Adrasan ve Kumluca’da, yaz aylarında genleşen elektrik tellerinin birbirine çarparak kıvılcım çıkarmasına karşı önlem alınmamasının yangının en büyük sebebi olabileceğini platform tarafından vurgulanırken, bölgenin elektrik dağıtımını Cengiz Holding’e bağlı Akdeniz Elektrik Dağıtım’ın yapması dikkat çekti. Platform incemeler sonrası hazırladığı raporda, yöre halkının yangın çıkaracağı endişesiyle kıvılcım çıkaran elektrik tellerini yetkililere defalarca dilekçelerle bildirdiklerine ancak hiçbir şekilde geri dönüş alamadıklarına da yer verdi.

Hükümete yakınlık muafiyet mi getirdi?

Çıkan yangınlar yüksek ihtimalle elektrik tellerinin denetlenmemesinden kaynaklanırken denetimi yapması gereken şirketin ise Cengiz Holding’e bağlı Akdeniz Elektrik Dağıtım olduğu biliniyor. Konuyla ilgili öne çıkan isim olan Akdeniz Elektrik Dağıtım’ın bağlı olduğu Cengin Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’in hükümetle olan yakınlığı sonucu dağıtım şirketinin gerekli resmi denetimlerden muaf tutulabileceği ihtimali akıllara geldi.

Rant planları mı var?

Kumluca ve Adrasan’da başlayan, sonrasında rüzgârın etkisiyle geniş alana yayılarak, kontrol altına alınması günlerce süren yangınların sebebi için resmi bir açıklama ise hâlâ yapılmadı. Yapılan şaibeli rotasyonlar, yetkin olmayan kişilerin uzman kadrolarına getirilmesi, elektrik dağıtım şirketinin elektrik tellerinin bakımlarını düzenli olarak yapmaması da yangının göz göre göre geldiğini işaret ediyor. Bütün bu ihmaller akıllara, ‘yangın üzerinden rant planları mı yapılıyor’ sorusunu getirdi.

Eski makam şoförü itfaiye koordinatörü

Öte yandan, 2 yıl önce Antalya Orman Genel Müdürlüğü’nde yaşanan rotasyon sonucunda uzman kadrolara yetkin olmayan kişilerin getirildiği iddiası ve Antalya Büyükşehir İtfaiye Batı Koordinatörü Mehmet Çam’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in eski makam şoförü olduğunun ortaya çıkması tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili olarak CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara’nın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yazılı olarak verdiği soru önergesinde “Ocak 2013’ten itibaren Antalya ili içerisindeki kaç tane orman mühendisi başka illerde rotasyona tabii tutulmuştur? Bu kişilerin eğitimleri hangi kriterlere göre verilmektedir? Verilen eğitimler ne sıklıkta kimler tarafından denetlenmektedir?” soruları yer aldı.

İmar şüphesine araştırma önerisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de konuyla ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde orman yangınları için Meclis’te araştırma komisyonu kurulması talep edildi. Önergenin gerekçesinde “Kamuoyunda, orman yangınları ile ortaya çıkan alanlara ‘imar izni’ verileceği ve bu alanların turizm ve konut alanlarına dönüşeceği ya da satılacağı yönünde bir kaygı yaşanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Orman yanıyor Bakan ziyafette

Yangınlar sürerken Orman Bakanı Veysel Eroğlu Ankara’da hemşehri yemeğine katıldı. Eroğlu, katıldığı iftar yemeğinden fotoğrafları resmi twitter hesabından paylaşırken, aynı saatlerde AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Antalya’da KADEM’in iftarındaydı.