Kaş ve Marmaris’te binlerce hektar kül oldu. Yangın sezonu açılırken iktidarın yine gerekli hazırlıkları yapmadığı ortaya çıktı. Çok sayıda bölgenin yangın söndürme ihaleleri hâlâ tamamlanmış değil.

Yangına davetiye
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Gözde tatil merkezleri Antalya Kaş ve Muğla Marmaris'teki orman yangınları, gözleri Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) hazırlık faaliyetlerine çevirdi. Orman yangınları sezonu bir buçuk ay önce açılsa da OGM, yangın söndürme işine yönelik ihalelerini hâlâ tamamlamadı. Yangın meydana gelen Kaş'taki söndürme ihalesinin sözleşmesi dört gün önce imzalandı.

Kamu İhale Kurumu bültenlerine yansıyan ilanlara göre, aralarında orman yangının en yoğun görüldüğü Muğla bölgesinin de bulunduğu çok sayıda bölge müdürlüğünün yangınla mücadele amaçlı ihaleleri henüz sonuçlanmadı. OGM'ye bağlı olan ve aralarında Çanakkale, Milas, Muğla ve Osmaniye gibi kentlerin de yer aldığı çok sayıda kentin bölge müdürlüğü yangın ihalelerinde teklif aşamasına dahi geçemedi. Teknik araç ve insan gücü eksikliğinin hemen hemen her yangının felakete dönüşmesine neden olduğu bilinirken OGM, yüzün üzerinde yangın söndürme amaçlı hizmet ve mal alımının ihalesini Haziran ayının ilk yarısı bitmesine karşın sonuca götüremedim. Orman yangınlarıyla mücadelede zafiyeti sorgulanan kurumun henüz sonuçlanmayan ihalelerinde bazıları şöyle:

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınları ile Mücadele Çalışmaları Kapsamında Ayvacık ve Bayramiç Orman İşletmelerinde birer adet, toplam iki adet, her biri 800 ton su alma kapasitesinde Su Toplama Çukuru (STÇ)

Anamur Orman İşletme Müdürlüğü, Orman ve Kırsal Alan Yangın Söndürme İşçiliği ve Yangın Malzeme Alımı Hizmet İşi

Milas Orman İşletme Müdürlüğü, Merkez İlk Müdahale Ekibinde Konuşlandırılmak Üzere, Orman Ve Kırsal Alan Yangın Söndürme İşçiliği, KKD, Yangın Söndürme Aletleri Ve Minibüs Kiralama

İzmir Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanı içerisinde Orman Yangınlarına hassas bölgelerde Yangınla Mücadelede kullanılmak üzere 75 gün süreli 5 adet Kameralı Mobil Yangın Gözetleme Sistemi Hizmet Alımı işi

ACELE ETMİYORLAR

Orman yangınları ula mücadele ihaleleri henüz tamamlanmayan bölgelerin arasında Antalya bölgesinin de yer alması dikkati çekti. Finike, Taşağıl, Gazipaşa ve Manavgat  bölgelerini kapsayan yangınla mücadele ihaleleri 30 Mayıs'ta tamamlansa da OGM'nin teklifler üzerindeki değerlendirmeyi henüz tamamlayamadığı öğrenildi.

TAŞERONLA SÖNDÜRÜYORLAR

Türkiye’de 2004’ten bu yana 600 bin hektardan büyük bir ormanlık alan ormancılık dışı faaliyete açıldı. Sadece 2021 yılında 139 bin 503 hektar büyüklüğünde ormanlık alan alevler teslim oldu. Türkiye’nin ciğerlerini küle çeviren yangınlar sonrası Orman Genel Müdürlüğü’nün profesyonel personel yerine taşeron şirketlerin personeli ile çalışma tercihi tartışmaya açıldı. Tüm tepkilere karşın giderilemeyen uçak ve helikopter eksiklikleri de gündemden düşmedi.