Greenpeace Türkiye, 2 hafta kadar süren orman yangınlarında yanan alanların öncesi ve sonrasını paylaştı. Yangınlarda toplam 178 bin hektar alan küle döndü, Manavgat’ta yaklaşık 500 bin zeytin ağacı yok oldu.

Yangından geriye çorak arazi kaldı

Haber Merkezi

Ülkede 28 Temmuz’da başlayan ve yaklaşık 2 hafta süren orman yangınları Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşam kaynaklarını yok etti. Bu yangınlarda on binlerce hektar orman varlığını kaybederken, tarım arazileri, sera alanları küle döndü, yaban hayatı ve insanlar zarar gördü. İklim krizi etkisini giderek daha derinden hissettirirken iktidarın yangınla mücadeledeki başarısızlığı felaketin boyutunu arttırdı.

Greenpeace Türkiye, yaklaşık iki hafta süren orman yangınlarında Manavgat, Marmaris, Adana, Osmaniye’de yanan alanların öncesi ve sonrası hallerinin uydu görüntülerini paylaştı. Greenpeace Türkiye İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, 2 hafta süren yangınları ülke tarihinin en büyük yangın felaketi olarak değerlendirdi.

Akgül, bu yıl orman yangınlarında toplam 178 bin hektar, sadece Muğla ve Antalya’da ise 124 bin hektar ormanlık alanın yandığı söyledi: “Yani 1 milyar 780 milyon metrekare. Popüler ölçüyle, yaklaşık 250 bin futbol sahası, tüm İstanbul’un yaklaşık 5’te 1’i büyüklüğünde bir alan. Bu rakam, yine Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’nin (EFFIS) verilerine göre aynı dönem ve aynı bölgede 2008- 2020 arasında ortalama yanan alanın 8 katından daha büyük.” Ormanların yangınlara karşı giderek daha kırılgan hale geldiğini dile getiren Akgün, en ufak bir kıvılcımın faciaya yol açabileceğine dikkat çekti:

“Bu yangınların devamı da gelecektir. Çünkü gezegen, insan kaynaklı iklim değişikliğinden ötürü endüstri devrimleri dönemine göre ortalama 1,2 derece daha sıcak artık. Sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamak için, ülkelerin, emisyonlarını 2030’a kadar yarıya indirmesi gerekiyor. Bizim yarının iklim ve çevre dostu dünyasını kurmaya ihtiyacımız var. Şehirleri ve diğer yerleşim yerlerini, uyum ve etki azaltma politikaları temelinde yeniden tasarlamaya ihtiyacımız var. İklim krizine karşı toplumsal kırılganlığı önlemek, çocuklarımızı yarınlara hazırlamak için adil dönüşümlere, iklim adaleti siyasetine ihtiyacımız var.”

500 BİN ZEYTİNAĞACI YANDI

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, yangınlarda 17-18 bin dönümü zeytin olmak üzere 27 bin dönüm alanda zarar meydana geldiğini söyledi. 500 bin civarında zeytin ağacının yandığını belirten Metin, Manavgat ekonomisine ve çiftçisine zararının 90-100 milyon lira civarında olduğunu vurguladı.

PARTİKÜLLERDEN KORUNMAK İÇİN SOLUNUM MASKESİ KULLANILMALI

Yangınların söndürülmüş olması riskleri ortadan kaldırmıyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), orman yangınları nedeniyle meydana gelen dumanın içindeki kirletici partikülleri kaynaklı riskin sürdüğüne ve bu kirleticilerin insan sağlığını olumsuz etkilediğine vurgu yaptı. TÜSAD tarafından yapılan açıklamada başta risk grubundakiler ve kronik hastalığı olanların maske kullanımına daha fazla önem göstermesi gerektiğine dikkat çekildi: “Orman yangını sırasında açığa çıkan duman, tahta ve diğer organik maddelerin yanmasından ve ince partiküllerin karışımından oluşur. Dumandan kaynaklanan en önemli sağlık tehdidi ince partiküllerdir. Yangın dumanından korunmak için yangından sonraki günlerde toz maskeleri ve cerrahi maskeler orman yangını dumanındaki ince partiküllerden akciğerlerinizi koruma için yeterli olmaz. N95 veya P100 solunum maskeleri olarak bilinen partikül maskeleri kullanılmalı.”

Meydana gelecek hava kirliliğinden korunma önerileri ise şöyle sıralandı:

• Dumanın içeri girmesini önlemek için klimanızı temiz devridaim modu ile çalıştırın.
• İç ortam hava kirliliğini arttırmayın. Mum yakmayın, odun sobası kullanmayın.
• Kauçuk tabanlı ayakkabılar, lateks ve nitril eldivenler gibi koruyucu donanımları yangın bölgesinde kullanmayın.