Datça’da çıkan iki gün boyunca devam eden yangın sonrasında bölgede yaşayan yurttaşlar, zararlarını gidermeye çalışıyor. Yangından dolayı tatil rezervasyonlarının da iptal edildiği öğrenilirken, Datçalılar dayanışma bekliyor.

Yangından sonra yardımlaşma ve dayanışma zamanı

Mehmet ERDAL

Datça’nın Mesudiye Mahallesi’nde çıkan ve iki gün boyunca süren orman yangınında ilk belirlemelere göre 728 hektar alan zarar görürken, 4’ü ağır olmak üzere 10 tane de ev hasar aldı. Yangında Datça Belediyesi’nin destekleriyle kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri’nin de (MAG AME) önemli bir desteği oldu. MAG AME gönüllüsü olarak çalışan Çiçek ve Mahmut Akbaba, yangında yaralanan belediye işçilerine ilk müdahaleyi yapan kişilerden.

Yangında evi zarar gören Feyyaz Kurşunlu, rüzgarın etkisiyle açık pencereden evinin içine ateş dolduğunu ve bu nedenle salondaki eşyalarının yandığını söyledi. Kurşunlu, “Mahalledeki gençler evimizin içine su sıktı öyle yangının yayılmasını engelledi. Cayır cayır yandı denir ya işte öyle, cayırdayarak yandı. Burayı kurtaranlar mahalle gönüllüleri” dedi.

Evi zarar gören bir diğer kişi de Metin Kılıç. Kılıç, “Yangın başladığında Burhaniye’deydim ve hemen yola çıktım. O sırada beni arayan arkadaşlarıma evdeki tüpleri dışarı çıkarmalarını söyledim. Evin çatısı komple yanmış durumda. Evin içinde bir zarar yok ama depo yandı ve deponun içindeki hortumlar, hidrofor, su arıtma sistemi ve iki klima motoru yandı. Zararın tutarı yaklaşık 170 bin TL. Yetkililer zarar tespiti için geldi ve zararın ödeneceğini söylediler” diye konuştu.

Gazeteci Sedat Kaya ise, “İlk uçak yangın çıktıktan 45 dakika sonra geldi. Hemen gelse yangın büyümeyecekti. Burada asıl sorun, buranın ada statüsünde olmaması. İlçelerden uçak gelmemeli. Uçakları burada konuşlandırmak lazım. Bir diğer sorun ise, helikopterin yakıtı bitiyor, aşağıda bir futbol sahası var, oraya iniyor. İkincisi inemiyor. İkincisi yakıt almaya Kargı’ya gidiyor. Helikopter inecek yerler yapılması lazım. Türk Hava Kurumu uçakları geldikten sonra müdahale çok daha iyi oldu. Helikopterler onların girdikleri yerlere giremiyor. Gece görüşlü helikopterlerin birini gördüm. Mesudiye ucuz kurtuldu. Alevler Kızılbük'e doğru geçti. Eğer orayı aşsaydı doğru Domuz Çukuruna, oradan da Kargı Koyuna ve Datça'ya ilerleyecekti. O gece saat 03.00-04.00 gibi rüzgâr kesilmesi büyük şans oldu” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR REZERVASYONLARINI İPTAL EDİYOR

MAG AME gönüllülerinden ve aynı zamanda apart eşi apart sahibi olan Av. Gülhan Keleş ise yangının bir başka sonucuna dikkat çekti. Keleş, şunları söyledi: “Yangın başladıktan sonra Mesudiye boşaltıldığından zorunlu olarak Palamutbükü'ne gönderilen müşteriler, ertesi gün gelir gelmez ilişiği kesip Datça dışına çıkmaya başladı. Temmuz ayına yönelik bazı rezervasyonlar iptal edildi. Bizi tanıyanlar ve bizim, yangın söndürüldü, sözümüzün doğruluğuna güvenenler geliyor. Bazıları, Mesudiye ve Ovabükü adını duyunca, ‘Pardon’ deyip telefonu kapatıyor. Boşaltma ve rezervasyon iptali yalnızca bizimle sınırlı değil.”

Mesudiye Mahallesi Muhtarı Cüneyt Aydeniz, konutların yanı sıra tarım alanlarındaki zarar tespitlerinin de kısmen başladığını belirtti. Aydeniz, “Mesudiye'de apart boşaltılmalarının ve rezervasyon iptallerinin yüzde 20 civarında. Halihazırda bozuk olan yolların yanı sıra bu yangın da turizm sezonunu kötü etkiledi. Yangın tamamen söndürülmüş durumda. Herhangi bir tehlike bulunmuyor” dedi.