Peş peşe çıkan yangınlar adeta ülkeyi teslim aldı. Tekirdağ’da 13 saatte kontrol altına alınan yangında 350 hektar büyüklüğünde alan zarar gördü. Çanakkale’de çıkan yangına ise müdahaleler dün de devam etti.

Yangınlar sürüyor tehlike artıyor
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Sıcak havaların etkisiyle en ufak kıvılcım büyük yangılara dönüşüyor. Ülkenin dört bir tarafında peş peşe çıkan yangınların bazıları kontrol altına alınırken bazıları da tehlike saçmaya devam ediyor.

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde Deveciköy Kuştepe mevkinde önceki gün akşam saatlerinde çıkan orman yangını 13 saat sonra kontrol altına alındı. Yaklaşık 350 hektarlık alanda etkili olan yangının saman balya makinesinden çıktığı öne sürüldü. Konuya ilişkin 2 kişi gözaltına alınırken jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, yangının 350 hektarlık alanda etkili olduğunu açıkladı.

Hatay’ın Belen ilçesinde 16 Temmuz'da ateş yakarak bahçe temizliği yaparken, orman yangınına neden oldukları iddiasıyla 2 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden biri tutuklandı, diğeri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TARIM ARAZİLERİ KÜL OLDU

Çanakkale’de çıkan yangın ise üçüncü gününde de kontrol altına alınamadı. 6 köy tedbir amacıyla boşaltılırken, 1 gece görüşlü yangın helikopteri ile müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarında günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopter ve uçaklar yeniden kullanılmaya başlandı. Alevlere, toplam 21 hava unsuru, 60'ın üzerinde arazöz, 500'den fazla personel müdahale edildi. Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi’ne (EFFIS) göre Çanakkale’de 1864 hektar büyüklüğünde tarım arazisi yandı.

Balıkesir ve Bingöl’de çıkan yangınlar da ortalama 4 saat içerisinde kontrol altında alındı. Çıkan yangınlarda orman ve tarım arazileri zarar gördü.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yangın haberi ise Diyabakır’dan geldi. Lice’de önceki gece çıkan yangına 5 arazöz ve 15 ekiple müdahale edildi.

YANGIN TEHLİKESİ ARTIYOR

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay artan sıcaklıklarla birlikte büyüyen yangın tehlikesine karşı uyarılardı bulundu. Önümüzdeki 5 gün boyunca Doğu Karadeniz hariç diğer bölgelerde önemli sıcaklık artışları yaşanacağına dikkat çeken Prof. Dr. Tolunay, “Orman yangınlarının daha az olduğu Batı ve Orta Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde de yangın riski yüksek. OGM bu bölgelerden Ege ve Akdeniz'e yangın takviye ekip sevk etmemeli” dedi.

Neler yapılması gerektiğini sıralayan Tolunay şu ifadeleri kullandı:

•Odun üretimi dahil her türlü ormancılık faaliyetine ara verilmeli ve tüm personel alarma geçirilmeli. -İçişleri Bakanlığı (jandarma ve emniyet) denetimleri artırmalı.

•Vatandaşlar bahçe temizliği, kaynak makinesi kullanımı, mangal vb. kıvılcıma yol açan faaliyetler için uyarılmalı. 

DÜNYA TEYAKKUZDA

ABD ve Avrupa’da sıcak hava dalgası etkisini göstermeye devam ediyor. ABD’nin güney ve batı eyaletlerinde, Avrupa’da özellikle İtalya’nın güneyinde hava sıcaklığının tehlikeli seviyede olması bekleniyor.

Kanada’da devam eden orman yangınlarından çıkan dumanın, rüzgârın etkisiyle bu hafta yine ABD’ye ulaşarak 12 eyalette yaklaşık 70 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor.

New York Valisi Kathy Hochul, yazılı açıklamasında eyalette hava kalitesi uyarısında bulundu.