ABD destekli Juan Guaido’nun kendisini ‘Devlet Başkanı ilan etmesi, ABD’nin bu hamleyi tanımasının ardından kızışan süreç, Venezuela’nın ABD diplomatlarına ülkeyi 72 saat içinde terk etme ihtarı vermesine kadar uzandı. Çoğu Avrupa ülkesi ABD’nin arkasında saf tutarken, Küba, Meksika, Bolivya, Nikaragua, Rusya, Çin ve İran’dan ise destek geldi. Son yıllarda sağ hükümetlerin iktidara geldiği kıtada Arjantin, […]

Yankee go home

ABD destekli Juan Guaido’nun kendisini ‘Devlet Başkanı ilan etmesi, ABD’nin bu hamleyi tanımasının ardından kızışan süreç, Venezuela’nın ABD diplomatlarına ülkeyi 72 saat içinde terk etme ihtarı vermesine kadar uzandı. Çoğu Avrupa ülkesi ABD’nin arkasında saf tutarken, Küba, Meksika, Bolivya, Nikaragua, Rusya, Çin ve İran’dan ise destek geldi. Son yıllarda sağ hükümetlerin iktidara geldiği kıtada Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay ve Peru ise Guaido’yu tanıdı.

Avrupa sıraya dizildi…

Trump’ın, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido’yu tanımaları çağrısında bulunmasının ardından AB liderlerinden peş peşe açıklamalar geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada “Avrupa, demokrasinin restorasyonunu destekliyor” yorumunu yaparken, İspanya bu krizden çıkmanın tek yolunun seçimlerin tekrarlanması olduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise ”Venezuela hakkındaki tartışma bitmiştir. Maduro hükümeti gayri meşru, sefil ve köküne kadar antidemokratik” ifadelerini kullandı.

‘STRATEJİK ORTAĞIMIZ’

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ve diğer ülkelerin Venezuela üzerindeki baskıyı artırdıklarına dikkat çekildi. Rusya’nın açıklamasında, “Venezuela’nın egemenliğini koruması ve içişlerine karışılmaması için Venezuela’yla birlikte olacağız” denildi. Ayrıca Venezuela’daki muhalefet partilerine de kimsenin satranç oyununda piyon olmamak için karşı koymaları için çağrıda bulunuldu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, “Çin, Venezuela’ya dış müdahaleye karşı çıkıyor” açıklamasını yaptı. Yunanistan’da iktidardaki SYRIZA’dan yapılan açıklamada Maduro’ya destek çağrısı yapıldı. “SYRIZA, Nicolas Maduro’ya tam desteğini ve dayanışmasını sunuyor” ifadeleri kullanıldı.

***

Kıta solundan destek

Bolivya’dan yapılan açıklamada Venezuela halkının yanında yer almaya devam edileceği ilan edilirken, Morales, “Emperyalizmin bir kez daha tırnaklarını demokrasinin ve Güney Amerika halklarının kendi kaderini tayin hakkının boğazına geçirdiği bu kritik saatlerde Venezuela halkının ve Nicolas Maduro’nun yanındayız. Güney Amerika ülkeleri bundan böyle ABD’nin arka bahçesi olmayacak.” diye yazdı. Meksika Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden yapılan açıklamada ise, Guaido’nun başkanlık iddiası ve Washington’un tanıma hamlesinin Meksika’nın Venezuela politikasında bir değişikliğe yol açmadığı belirtildi. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bolivarcı Devrimi itibarsızlaştırma ve istikrarsızlaştırmaya dönük emperyalist girişimler karşısında Maduro’yu destekliyor ve onunla dayanışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Arjantinli eski futbolcu Diego Armando Maradona da Maduro’ya destek verdi. Maradona “Değişmeyeceğim. Bugün Nicolas Maduro’yu her zamankinden daha fazla destekliyorum. Venezuela’yı halk yönetiyor, onları seviyorum!” ifadelerine yer verdi.
Efsane futbolcu ve teknik direktör Maradona, Maduro’nun Mayıs 2017’de düzenlediği seçim kampanyasının kapanışına da katılmış ve desteğini göstermişti. Maradona, ayrıca, 2017’de yayımladığı bir videoda, “Biz ölene dek Chavezcileriz. Maduro istesin, emperyalizme karşı savaşmaya ve özgür Venezuela için asker üniformamı giymeye hazırım” demişti.