Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Roboski Köyü’nde dün sabah gerçekleşen ev baskınlarında gözaltına alınan Vicdani Ret Derneği üyesi Yannis Vasilis Yaylalı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yaylalı’nın evindeki kitap ve broşürler suç unsuru sayıldı

Yannis Vasilis Yaylalı serbest: Kitap ve broşürler suç sayıldı

ZEYNEP YÜNCÜLER

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski ve Gülyazı köylerinde önceki gün 03.00'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasaktan 4 saat sonra Vicdani Ret Derneği Üyesi Yannis Vasilis Yaylalı’yı Gülyazı alayından askerler "terör örgütüne destek ve üye olma" şüphesi ile aramaya geldi. 3 saat süren arama sonucu 3 yıl önce Roboski'de adalet için yapılan imza kampanyaları ve diğer eylemler ile ilgili dövizler, pankartlar, broşürler ve bir kitap suç unsuru sayıldı. 3 saatlik aramanın ardından Yaylalı gözaltına alındı.

Gözaltının ardından, Vasilis’in eşi Meral Geylani şunları aktardı: “Sabat saat 07.00’da savcılık kararı ıle evimize aramaya geldiler. Terör örgütüne üye olöa şüphesi ile arama olduğunu belirttiler. Bizde pek eşya yok ama kitabımız çok. Kitaplarımızı aradılar. Biz 3 yıl önce ‘Roboski’de askeri yargı istemiyoruz’ diye imza kapmyası başlatmıştık. Onlarla ilgili broşürler, ‘Barışın yolu Roboski’den geçen pankartlar’ suç unsuru olarak sayıldı. Bir tane de Aram Yayınları’nın Murat Karayılan ile ilgili o kitabı da suç unsuru olarak aldılar.”

Serbest bırakıldı
Yaylalı dün akşam saatlerinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.