Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Osmangazi Köprüsü’nde yaşanan zararı gizlemek için sadece bayram günü yapılan geçişleri açıkladı. CHP’li Akın, “Tek bir günü değil, 365 günü açıklayın” dedi.

Yap-işlet-devret modelini ancak sansürlü açıkladı

Nisa Küçük

AKP iktidarı döneminde en çok tercih edilen inşa modeli olan, yap işlet devret projelerinin kamuya zararı her geçen gün artıyor. Garanti ödeme sistemiyle boş kalan otoyol ve köprülere devlet bütçesinden milyonlarca dolar ödemeler yapılıyor. Bu durumun neden olduğu ekonomik yıkımı gizlemek isteyen AKP, "günlük" verileri kamuoyuna açıklıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Osmangazi Köprüsü’nün bayram dönüşü geçiş rekoru kırdığını duyurdu. Yapılan bu açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’dan tepki geldi.

Akın, yap işlet devret projesi olan köprüyle ilgili, “Tek bir günü değil, 365 günü açıklayın” dedi. Akın, yap, işlet, devret projesi kapsamında araç geçiş ve gelir garantisi verilen projelerin tek bir gününün açıklanmasının şeffaflıktan uzak bir uygulama olduğunu kaydetti. Türkiye’de çok sayıda araç ve gelir garantisi verilen otoyol ve köprü olduğunu kaydeden Akın, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, araç ve gelir garantisi verilen bu projelerle ilgili bugüne kadar soru önergelerine 'ticari sır' gerekçesiyle yanıt vermiyor” dedi.

İKİ KÖPRÜYE 36 MİLYON 210 BİN DOLAR

29 Nisan, 17 Mayıs tarihleri arasında şehirlerarası yolculukların kısıtlanmasını da kapsayan tam kapanma döneminde boş kalan köprü ve otoyollara yapılan ödemelerin de devam ettiğini vurgulayan Akın, açıklamasında şunları söyledi: “17 günün yalnızca Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne verilen garanti tutarı, toplamda 36 milyon 210 bin dolar tutarındadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu tarihler arasında gerçekleşme oranlarının ne olduğu yönündeki sorularımızı ise yanıtsız bırakmıştır. Kamuoyunun bunları bilmeye hakkı var.”