Teknolojik alanda birçok sorunun yanıtının bulunacağı “50 Soruda Teknolojik Gelişmeler ve Hayatımız” kitabında Prof. Kozanoğlu, “Yapay zeka insanlığa ne vaat ediyor” gibi birbirinden çarpıcı konulara değiniyor

Yapay zeka insanlığa  ne vaat ediyor?

KARDELEN KOCATÜRK

Teknolojik hizmetler o kadar insan hayatına yerleşmiş ki onlarsız bir hayat düşünemiyoruz. Akılllı telefonların bulunmadığı bir dünyayı hayal bile edemiyorken geçen her zamanda “Endüstri 4.0” ,”blockchain”, “yapay zeka” gibi birçok yeni kavramlar hayatımıza yerleşiyor. Gelişen teknolojinin hızına yetişmeye çalışırken aslında göz açıp kapayana kadar teknoloji ile ilgili bilgi ve becerilerimizin gelişen teknoloji hızının gerisinde kaldığımızı fark ediyoruz. BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanaoğlu’nun kısa bir süre önce raflarda yerini alan Altınbaş Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “50 Soruda Teknolojik Gelişmeler ve Hayatımız” adlı kitabı teknolojik alanda okuyucuyu temel konularda bilgilendirmeyi hedeflliyor.

Kitabın dikkat çeken başlıklarından bazıları şöyle:

► 1-Yapay zeka insanlığa ne vaat ediyor ?
Yapay zeka alanını, makineleri akıllıca davranacak biçimde tasarlama bilimi ve mühendisliği olarak tanımlayan Hayri Kozanoğlu, yapay zekayı insan zekasına yaklaşmak için bir sistem, sadece yapacağı iş değil, aynı zamanda işin yapılacağı çevre koşullarının da modeli olduğunu kitapta bahsediyor. Yapay zekanın bilim alanından da uzaklaştığını yazan Hayri Kozanoğlu kitabında bu alanda ilginç yaklaşımları ile okuyucuya birçok fikir sunacak.

yapay-zeka-insanliga-ne-vaat-ediyor-514755-1.

► 2- Bulut teknolojisi neden bu kadar “Revaçta” ?
Bulut sistemi büyük hacimli dosyaları ve verileri internet ortamında depolama hizmetidir. Bulut teknoloji sayesinde depolama, bilgi işlem, uygulama ve hizmetlerde ortak kaynak havuzuna erişimini sağlayabilirsiniz. Kitabının bu bölümünde diğer iş alanlarının ortak çalışmasını anlatan,bu sistemin yarattığı olanakları ve aslında bulut teknolojinin insan hayatındaki önemini öğrenme şansını yakalayabilirsiniz.

► 3- 5G hızımıza hız katacak mı?
2009 yılında 3G, 2016 yılnda 4G şebekelerinin hayatımıza girdiği 2020 yılında 5G’nın hayatımızda yaygınlaşması beklenen nesnelerin insan hayatınında birçok gelişmeyi etkileyeceği düşünülüyor. İnternet teknolojisinin hız vereceği, çok büyük miktarda veri transferine olanak sağlayacak alt yapıyı sunacağı, dünyayı daha bağlantılı hale getireceği umut ediliyor. Kitabın bu bölümünde yakın zamanın teknolojisi alanında birçok bilgiye hakim olacaksınız.

► 4-Yaşlılar neden bakıcı robot seviyor?
Dünya nüfusü giderek yaşlanıyor. Sağlık sektöründeki teknolojik atılımlar da, insan yaşamının uzamasını olanak kılıyor. Bu olumlu gelişme bir yandan da toplumların önüne yaşlıların bakımı gibi devası bir sorunu ortaya koyuyor. Son zamanlarda bu alanda robotların faaliyeti devreye sokuluyor. Peki bir robot, gerçek bir insanın, şefkatlı bir bakıcının yerini tutamasa da yaşlılar neden robot bakıcıları seviyor ve tercih ediyor? Bu sorunun yanıtını kitabın 18. bölümünde bulunabilir.