Uşak’ta bir inşaatta yapı denetimine giden kontrol mühendisi, betona su katılmasına itiraz etmesinin ardından saldırıya uğradı. Uşaklı mühendisler yaptığı açıklamayla saldırıya tepki gösterdi.

Yapı denetim mühendislerine saldırı

Berkay SAĞOL

Uşak’ın Kemalöz Mahallesi Korupark mevkiinde yapımı süren 4 katlı bir binanın inşaatını kontrole giden yapı kontrol mühendisi ve yanında bulunan stajyer, betona su katılmasına itiraz ettiği için saldırıya uğradı. Mühendis ve stajyerin darp raporu alarak, şikayetçi olduğu öğrenildi.

Yapı denetim firması kontrol mühendisi Y.Y. ile yanında bulunan stajyer A.A.’nın beton dökümü sırasında ilk mikserden numune aldığı daha sonra su katıldığı yönünde uyarılardan sonra betondan bir kez daha numune aldığı belirtildi.

Uşaklı mühendisler ise kent meydanında toplanarak meslektaşlarına yapılan saldırıya tepki gösterdi. İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şube Başkanı Ümit Alp, meslektaşlarının ve stajyer kardeşlerinin tek suçunun güvenli bir bina yapılması için çalışmak olduğunu söyledi.

Alp, “İnsanımızın dünya kadar para verip edindikleri konutlarda güvenli bir şekilde oturmalarını sağlamak isteyen meslektaşlarımızın bu masum ve haklı isteklerinden rahatsız olan müteahhit firma çalışanları 2 meslektaşımıza saldırmışlardır. Meslektaşlarımıza yapılan bu eylemi esefle kınıyoruz. Ne yazık ki bu insanlık dışı saldırı ilk değildir. Yapı denetim firması çalışanları, denetim görevlerini yerine getirirken şantiyelerde aynı riskle her zaman karşı karşıya kalmaktadırlar. Yapı denetim firması mühendisleri halkın can güvenliği için binaların mühendislik kurallarına göre yapılmasını sağlamak üzere görevlidirler” dedi.

"SAVCILIĞI GÖREVE DAVET EDİYORUZ"

Bu saldırıların her geçen gün arttığını ve bu saldırılan son 20 yıllık politikaların sonuçları olduğunu vurgulayan Alp, “Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Müdürlüğünü göreve çağırıyoruz. Bu inşaatta betona su katılarak beton mukavemeti düşürüldü. Yani binaya dinamit kondu. Bu binanın mukavemet kontrolleri için bu inşaat durdurulmalı ve bu kattan numuneler alınmalıdır. Uşak Belediyemizi göreve çağırıyoruz. Bu bina gerekli sonuçlar elde edilinceye kadar inşaatı mühürlemesini gerekir. Cumhuriyet Savcılığımızı göreve davet ediyoruz. Söz konusu saldırı adli makamlarca kamu görevlisine karşı işlenen suç olarak nitelendirilmelidir. Birçok binada benzeri olay sonucu mukavemeti düşük inşaatlar var şehrimizde, Bunun benzeri olaylar bir daha olmamalı, Deprem sonrası fayları konuştuk. Fakat güvenli bina yapmak için ehil insana ihtiyaç var diye konuşmadık. Kendini güvende hissedemeyen mühendisler nasıl güvenli bina yaptırabilecek. Yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.