İstanbul’da bir şantiyede istinat duvarının yıkılması sonucu üniversite binasının çökmesinin altından ihmal çıktı. İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altan, "İnşaat sahiplerini uyardık, bizi dinlemediler" dedi.

Yapılan uyarılara kulak tıkamışlar
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Denetim eksikliği ve ihmal bu kez İstanbul Küçükçekmece’de ortaya çıktı. Bir konut şantiyesinin istinat duvarının çökmesi sonucu, bitişiğindeki Arel Üniversitesi'nin 3 katlı binası yıkıldı. Tedbir amacıyla çevredeki 5 bina ve 71 öğrencinin yaşadığı bir yurt boşaltıldı. Çevrede bulunan 1 öğrenci yurdu ve 6 apartman tahliye edildi. Binada ve çevrede kimsenin bulunmamasıyla faciadan kıl payı dönülürken denetimsizlik nedeniyle çökmenin meydana geldiği açığa çıktı.

BİZİ DİNLEMEDİLER

Konuyla ilgili konuşan Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, inşaat sahiplerine uyarılarda bulunmalarına rağmen önlem alınmadığını ifade etti. Prof. Dr. Altan, inşaatın 3 senedir çukurda olduğunu kaydederek ihmale dair şunları söyledi: “Maalesef iki üç senedir bu kazı, çukur yerinde durmakta. Çukurlar inşaat yapılmadığı için iklim şartlarına göre değişmelerde hasar görebilir. Çevre Şehircilik Bakanlığının derin kazı yönetmeliği vardır. Her gün çevresindeki binalardaki hareket izlenmeliydi. Rapor edilmeliydi. İnklinometre diye bir alet var. Onunla tespit edilmeliydi. Yapılıp yapılmadığını ortaya çıkacaktır. Biz bir hareket gördük binada. Geldik, uyardık kendilerini. Bakın bir hareket var. Baktık bizi dinlemiyorlar, biz kendimiz önlem aldık. Elektriğimizi, suyumuzu ve doğalgazımızı keserek binayı boşalttık ve bu şekilde beklemeye aldık. Süreç bu şekilde devam etti. Yıkılan alanlarda meslek yüksekokulları ve laboratuvarlarımız var, idari kısımlar var. Yani üst katta idari kısımlar, sınıflıklar, alt katta da laboratuvarlar vardı.”

YENİDEN YAPILMALI

Öğrenime uzaktan eğitimle aksamadan devam edildiğini belirten Altan, "Fazla hasar gördü. Şahsi görüşüm, yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Onarım, güçlendirme çalışması biraz daha maliyetli olabilir" dedi.

DUVARLARDAN SES GELDİ

Üniversite, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "23 Ekim Pazar günü gerek yerleşkedeki binalar içerisinden gerekse de binanın dışından gelen bina boşaltılarak, güvenlik önlemleri alınmıştır. Bitişik taşınmazdaki istinat duvarından gelen sesler artmış ve istinat duvarı çökmüştür" denildi. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının, olayla ilgili soruşturması devam ederken çöken istinat duvarına dolgu çalışması başlatıldı.

***

NE OLMUŞTU?

İstanbul Sefaköy’de Halkalı Caddesi üzerinde bulunan bir konut şantiyesinde, zemini güçlendirmek için uygulanan fora kazıkları patlarken istinat duvarı çöktü. Çökme nedeniyle şantiye sahasının yanındaki özel İstanbul Arel Üniversitesinin üç katlı binası da çöktü. Üniversitenin ana binasının bir köşesinde de büyük hasar meydana geldi. Ekiplerin, şantiye sahası çevresindeki diğer binalarda bir etkilenme olup olmadığına ilişkin incelemeleri sürüyor.