Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İmamoğlu’na yönelik taşlı saldırıda sorumluluğu sorgulanan Mehmet Sekmen’in başkanlığı dönemi çok sayıda yolsuzlukla anıldı.

Yaptıkları usulsüzlükleri kapatmayı başaramadı
Sekmen, saldırıya dair sorumlular arasında gösteriliyor. (Fotoğraf: Depo Photos)

Mustafa BİLDİRCİN

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da düzenlediği miting, skandal görüntülere sahne oldu. 

Miting saatinden önce, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in talimatıyla miting alanı belediye otobüsleriyle dolduruldu. İmamoğlu, “Erzurumlu hemşerilerimizle buluşmamıza engel olunmaya çalışılıyor” diyerek karara tepki gösterdi.

Erzurum’da yaşananların ardından gözler, miting alanını otobüsle kapatarak olayların fitilini ateşlediği gerekçesiyle eleştirilen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e çevrildi. BirGün, Sekmen döneminde belediyede yaşanan usulsüzlüklere mercek tuttu. Tamamı Sayıştay denetimlerinin ardından belirlenen usulsüzlükler, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti.

Sekmen dönemine yönelik gerçekleştirilen mali denetimler ile açığa çıkarılan ve Sayıştay raporlarında da yer verilen bazı usulsüzlükler şöyle: Doğrudan temin ve pazarlık usulleri ile yapılan alımlarda Kamu İhale Kanunu’nda belirlenen parasal limitler aşıldı. İdarenin 2021 yılında pazarlık ve doğrudan temin usulleri ile yaptığı ve bütçeye bu amaçla konulan ödeneğin yüzde 10 olan tutarını mal alımları için 11 milyon 855 bin 211 TL tutarında aştığı belirlendi. Bazı mal ve hizmet alımları ise belirlenen parasal sınırların altında kalacak şekilde kısımlara bölünerek, doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildi. 

Eylül 2021 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atanan personel, görevine ilişkin hiçbir belgeyi imzalamayarak, “Harcama yetkilisi” olarak hesap verme sorumluluğundan kaçındı. 

2021 yılında belediye şirket müdürlüğü ve yönetim kurulu üyeliklerine mevzuata uygun olmayan görevlendirmeler yapıldı. Belediyede memur, sözleşmeli personel ve kadrolu işçi olarak istihdam edilen personel, mevzuatta öngörülmediği halde, belediye iştiraklerinde ve şirketlerinde müdür ve yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirildi. Mevzuatta belediye giderleri arasında sayılmamasına karşın ilçe belediyelerine borç verildi. 

Belediyenin, 2021 yılı sonu itibarıyla tahsis edemediği ilçe belediyelerine mevzuata aykırı şekilde verdiği borçların toplamını 2 milyon 430 bin 674 TL olduğu hesaplandı. Belediyede çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadı. 

Yapılan incelemede, belediyede görev alan kadrolu 110 işçiden 29’unun 100 ile 200 gün arasında, altısının ise 200 ile 300 gün arasında kullanmadığı izinlerinin olduğu tespit edildi.