Avrupa, yaptırımlarla Moskova ekonomisini yıpratmak isterken durum tam tersi oldu. Batı’nın getirdiği petrol yasağı Avrupa’da pompa fiyatlarına yansırken Rusya, Asya’ya yaptığı ithalatı artırarak açığı kapadı.

Yaptırımın faturasını Batı ödüyor
Avrupa’da akaryakıt krizinin yanı sıra sevkiyat sorunlarında yaşanan aksaklıklar nedeniyle pek çok ürün tedarik edilemiyor.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya'nın petrol ve doğalgaz ihracatını keserek Moskova'nın Ukrayna savaşını finanse etmesinin önüne geçmek ve Devlet Başkanı Putin'in geri adım atmasını sağlamak isteyen Batılı ülkeler, hedeflerine ulaşamadı. Dümeni Asya’ya kıran Moskova’nın Avrupa'ya giden petrol ve doğalgaz sevkıyatı kademeli olarak azalırken, Hindistan ve Çin bu açığı kapatıyor.


YASAKLAR BATI’YI VURDU

Batı'nın Rus petrolüne getirdiği yasağın etkileri şimdilik Rusya'dan çok Avrupa ülkelerinde pompa fiyatlarına yansımış durumda. Avrupa ülkeleri ve ABD'de benzin ve mazot fiyatları rekor seviyelere yükseldi.

Rusya, savaş öncesine göre daha az petrol satıyor olsa da petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle daha fazla döviz elde ediyor. Uzmanlara göre rublenin değer kazanıyor olmasının nedenlerinden biri de bu.

Mayıs ayında Çin'in Rusya'dan yaptığı petrol ithalatı bir önceki aya göre yüzde 30 civarında atarak rekor seviyeye ulaştı. Rusya, Suudi Arabistan'ı da geride bırakarak Çin'in en büyük tedarikçisi oldu.

AÇIĞI ASYA KAPADI

Bağımsız pazar araştırmacısı Rystad Energy grubuna göre mart-mayıs arası dönemde Avrupa'nın Rusya'dan aldığı günlük varil petrol ortalama 500 bin azaldı.

Ancak aynı dönemde Çin ve Hindistan'ın Rus petrol ithalatı da yine 500 bin civarında artış gösterdi. Bu da Avrupa'nın azalttığı petrolün neredeyse aynı miktarının Asya ülkelerine satıldığını gösteriyor.

BATI UÇURUMUN KENARINDA

Avrupa Merkez Bankası (ECB) uzun zamandan sonra ilk kez temmuz ayında ana faiz oranlarını artırmayı planlıyor.

Faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 1,75’e yükselmesi beklenirken, Avrupa’da faiz oranlarındaki geri dönüş resesyon riskini artırıyor. Bu durum Avrupa’yı ekonomik bir uçurumdan geri çekmeye çalışan politika yapıcılar için daha büyük bir sıkıntı oluşturuyor.

RUSYA PAZARA DÖNMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın "eşi görülmemiş" bir küresel açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Genel Sekreter Antonio Guterres, dünyayı tehdit eden gıda krizinin çözümü için Rusya’nın ürettiği gıda ve gübreyi, savaşa rağmen, dünya pazarlarına yeniden entegre etmek gerektiğini aktardı.

***

Akaryakıt krizi hayatı, şoförler trafiği durdurdu

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından artan akaryakıt fiyatları, Arjantin’de krize neden oldu. Başkent Buenos Aires’te bir araya gelen kamyon şoförleri, büyük bir protesto gösterisi düzenleyerek otoyolları trafiğe kapadı.

Özellikle tarım ve nakliyat sektörünü derinden etkileyen akaryakıt krizi nedeniyle şoförler kontak kapattı. Akaryakıt krizinin gıda krizini tetiklediği uyarısında bulunan şoförler, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

Hükümet yetkilileri ise krizin kısa sürede çözüleceğine ‘inandıklarını’ dile getirdi. Sendika temsilcileri de hükümeti kıtlık konusunda uyardı. Yakıt fiyatlarındaki günlük değişkenliği bahane eden istasyonların, stok yaptığı iddia edildi.