Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde başkana bütçenin yüzde 10’u kadar borçlanma yetkisi verilmesi teklifi AKP’liler tarafından engellendi. Borçlanma yetkisinin 100 milyon TL ile sınırlandırılmasına tepki gösteren Yavaş, ‘Yardım çabalarına çomak sokanlar halka hesap verecek’ dedi

Yardıma çomak soktular

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Salgınla mücadele kapsamında yapılacak çalışmalar, toplu taşıma hizmeti veren esnafa verilecek gelir desteği gibi konuları görüşmek için olağanüstü toplanan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclisi’ne yardım tartışması damgasını vurdu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkanlığındaki Meclis toplantısında salgın nedeniyle ekonomik güçlük çeken yurttaşlara nakdi yardım sağlamak amacıyla “Belediye Başkanı’na borçlanma yetkisi verilmesi” önerisi AKP’li ve MHP’li üyelerin engellemeleriyle karşılaştı. Mamak Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Murat Köse, borçlanma yetkisinin 100 milyon TL ile sınırlandırılmasını istedi.

AKP’LİLER İTİRAZ ETTİ

Belediye Başkanlığı’na, 5393 Sayılı Belediye Kanuna uyarınca, belediye bütçesinin yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla borçlanma yetkisi verilmesi talebine AKP’li üyeler, “Gelirlerin yüzde 10’u değil, 100 milyon TL kadar borçlanma yetkisi verilsin” önerisi getirdi. ABB Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu öneriye tepki göstererek, “Önceki dönemlerde bu tip kararlar geçirilmiş Meclis’ten. İnsanlar aç, zor durumda. Şimdi yardım etmeyeceğiz de ne zaman edeceğiz” dedi. Bütçenin yüzde 10’u yani yaklaşık 750 milyon TL civarında borçlanma yetkisinin istendiği teklif 100 milyon TL ile sınırlandırılarak kabul edildi.

HALKA ANLATACAĞIZ

Başkan Mansur Yavaş, AKP’li belediyelerin kullandığı hakkın ABB’ye verilmesinin engellenmesine tepki gösterdi. Borçlanma yetkisinin 100 milyon TL ile sınırlandırılmasının siyasi sorumluluğu olacağını söyledi. Yardım çabalarına çomak sokanların halka hesap vereceğini ifade eden Yavaş, “Otobüslerde, reklam panolarında bunları halka anlatacağız” diye konuştu.
Belediye Başkanı’na, belediye bütçesinin yüzde 10’u kadar borçlanma yetkisi verilmesine itiraz eden AKP’li üyelerin, önceki dönemlerde başkanlara aynı yetkiyi verdiği öğrenildi.