Deprem bölgesine yardım için giden işçiler, işverenler tarafından işten çıkartılıyor. Bahaneleri ise ya kavga ya da ‘işe gelmeme’ iddiaları oldu.

Yardıma gidenlere işten çıkarma
Fotoğraf: DepoPhotos

Dilan Esen

Patronlar, bağış kampanyalarında kendi reklamını yaparken deprem bölgesine arama kurtarma çalışmalarına giden işçilere yönelik baskı büyük. Akkuyu Nükleer Güç Santralı inşaatında Rusya sermayeli taşeron İntens İnşaat’ta çalışan işçiler gönüllü olarak gittikleri deprem bölgesinden döndüklerinde tazminatsız şekilde işten çıkarıldıklarını anlattı. LC Waikiki’ye bağlı Talha Nakliyat’ta çalışan bir işçi de benzer sebeplerden işten çıkarıldı. Depremin yıktığı kentlerden Adıyaman'da Valiliğin memurları mesaiye çağırması ise tepki çekti.


LC Waikiki’ye bağlı Talha Nakliyat’ta işçi haklarını savunduğu için baskıya maruz bırakıldığını söyleyen şoför Serkan Yılmaz, deprem bölgesine dayanışma çalışmalarına gittiği için işten çıkarıldığını öne sürdü. Kendisinin daha önce de işten çıkarılmaya çalışıldığını belirten Yılmaz, şunları aktardı: “Deprem bölgesine gitmek istediğimi söyledim. Beni 3 gün boyunca ‘Gidemezsin’ diyerek oyaladılar. Üçüncü günün sonunda 10 gün ücretsiz izin kağıdı imzalattılar. Daha sonra deprem bölgesine gittim, hastalanınca beşinci gün dönmek zorunda kaldım. İşe gittiğimde bir çalışan, üzerime palet parçasıyla saldırdı. Darp raporu aldım, savunmamı yazdım, şahitlerim de kamera kayıtları da var. Ama bunlara rağmen beni işten çıkarttılar. Talha Nakliyat bir açıklama yaptı, günlerimin kesilmediğini söylemişler ama günlerim kesilmiyorsa neden ücretsiz izin kağıdı imzalattılar? Gitmemem için bir sürü engel çıkarttılar.”

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Talha Nakliyat tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Şirketimizde görev alan ve deprem bölgelerine yardım amaçlı giden personellerimizin işten çıkarılması kesinlikle söz konusu değildir. Kişinin iş sözleşmesi kendisi ve bir başka personel arasında yaşanan sözlü ve fiziksel kavga nedeniyle şirketimizce haklı nedenle feshedilmiştir.”

Evrensel’e konuşan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında Rusya sermayeli taşeron İntens İnşaat’ta çalışan işçiler, gönüllü olarak gittikleri deprem bölgesinden döndüklerinde “İşe gelmedin” denilerek tazminatsız şekilde işten çıkarıldıklarını iddia etti. Yüzde 60 zam talepleri kabul edilmediği için iş bıraktıklarını hatırlatan işçiler, “zammı kabul etmedikleri için işe gelmemelerinin” bahane edildiğini söyledi. İşçiler, deprem bölgesine giden 30 işçinin işten çıkarıldığını aktardı.

***

Tamamen yasak değil

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla, “OHAL kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanına ilişkin alınan tedbirlere dair kararname” Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Kararnameye göre depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan kentlerdeki işverenler, işyerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemeleri durumunda, ‘uygunluk tespiti’ beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, deprem felaketi sebebiyle OHAL ilan edilen illerde işten çıkarmalar yasaklandı. Ancak patronlar ‘ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak’ ve ‘işyerinin kapanması’ gerekçesiyle işçiyi işten çıkarabilecek. Kısa çalışma veya işsizlik ödeneğinden yararlanmayan ve işsiz kalan kişiler için OHAL süresini aşmamak kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılması ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılması kararı alındı. Deprem bölgesindeki işyerlerinde Sendika Kanunu kapsamındaki yetki tespiti, toplu sözleşmelerin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü, grev ve lokavt süreleri OHAL süresi boyunca uzatıldı.