BES İzmir Şubesi adli yıl açılışına ilişkin açıklama yaparak yargı emekçilerinin talepleri sıraladı.

Yargı emekçilerine insanca çalışma koşulları istendi

BİRGÜN İZMİR

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi adli yıl açılışına ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada; iktidarın yargıya dönük müdahalelerine tepki gösterilirken, yargı emekçileri için de insanca çalışma koşulları talep edildi.

BES İzmir Şubesi Kadın Sekreteri Özlem Kırmızı tarafından yapılan açıklamada, “Yargı emekçileri her reform paketi açıklandığında ‘Acaba bizim de sorunlarımıza çözüm getirilir mi’ beklentisine girmektedir. Covid-19 salgını nedeniyle ülkemizde günlük vaka tespitleri ve can kayıpları artarak devam etmekte, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından salgının kontrol altına alınamadığı, sosyal izolasyonun, temasın azaltılmasının ve fiziki mesafenin önemini koruduğu bu dönemde yardımcı yargı personeline salgının yoğun olduğu Ankara’da Görevde Yükselme Sınavı ve Unvan Değişikliği sınavı yapılması yargı çalışanlarının sağlığının hiçe sayıldığı ve bunun da yardımcı yargı çalışanları üzerinde büyük etki yarattığı aşikardır” dedi.

“YENİ SORUNLAR EKLENMEYE DEVAM EDİYOR”

Salgın sürecinde yargı hizmetlerinin devam edebilmesi için öncelik yargı emekçilerinin sağlığının korunması olduğunu vurgulayan Kırmızı, “Yardımcı yargı personelinin nakil işlemleri takviminin bulunmaması, yer değişikliği gerçekleşen personele ait puan sisteminin diğer yargı personelleri tarafından görünmemesi ve şartları tutan personelin naklinin neye göre yapılmadığının kendisine bildirilmemesi, yardımcı yargı personeli arasında kuruma güvensizlik oluşturduğu oluşturmaktadır. Tayin talebinde bulunan yardımcı yargı personellerinin tayin istediği yerde münhal kadro bulunmasına rağmen çoğu zaman atamasının yapılmayarak ailesinden uzak çalıştırılarak mağdur edilmektedir. Yıllardır biriken sorunlara karşı, gerek Adalet Bakanlığı’nın, gerekse siyasi iktidarın vurdumduymazlığı, bırakın sorunların çözümünü, var olan sorunlara yeni sorunlar eklemeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Kırmızı, talepleri ise şu şekilde sıraladı:

“- Yargı emekçilerine insanca yaşayacakları bir ücret için derhal ek zam verilmelidir.

- Şu anda Ankara, İstanbul ve İzmir illeriyle sınırlı olmak üzere ödenen yol ücretleri, tüm yargı emekçilerine ödenmelidir.

- Zabıt Katibi yargı emekçilerine Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosu verilmelidir.

- Sözleşmeli istihdama son verilmeli, güvenceli istihdam esas alınmalı ve 4/B kadrosunda istihdam edilen yargı emekçileri 4/A kadrosuna geçirilmelidir.

- Disiplin soruşturması yönünden 2802 sayılı Yasanın ilgili hükümleri kapsamından çıkarılarak yargı emekçilerinin de 657 sayılı Yasa kapsamında disiplin soruşturmasına tabi tutulması konularında düzenleme yapılmalıdır.

- Fazla mesai ücretleri genişletilerek tüm yargı emekçilerine ödenmesi sağlanmalıdır.

- Atama ve görevde yükselmelerde mülakat değil, liyakat esas alınmalıdır.

- Yardımcı yargı personelinin mağdur edilmeden yer değişikliği işlemleri gerçekleştirilmelidir.

- Artan iş yüküne karşın yeteri kadar personel alımı yapılması yerine yargı emekçileri üzerindeki baskı arttırılarak sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Bu tür uygulamalardan vazgeçilerek yeterli personel istihdamı yapılmalıdır.”