Yargı kayıtsız, istismar failleri sokakta

HABER MERKEZİ

Kadınları ve çocukların haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından cinsel istismar failleri hakkında verilen beraat kararları dikkat çekiyor. Konya’da, 16 yaşındaki H.K.’yi geçen yıl cinsel istismara maruz bıraktığı iddiasıyla tutuklanan ve 1 ay sonra tahliye edilen M.S. adlı erkek delil yetersizliği gerekçesiyle beraat etti. ‘Cinsel istismar’ suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapsi istenen M.S.’nin 17 Mart’ta görülen karar duruşmasında beraatına karar verilmesi tepki çekti. Psikolojik tedavi gördüğünü ve hâlâ korktuğunu belirten H.K., “Ben bu psikolojiyi yaşarken, onun dışarıda olmasından korkuyorum.

Tekrar o gelecek mi, tekrar aynı şeyleri yaşayacak mıyım, diye korkuyorum” dedi. Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin gönüllü avukatlarından Damla Yılmaz, beraat kararını istinaf mahkemesine götüreceklerini belirtti. Sanığın karar aşamasında ‘delil yetersizliği’nden beraat ettiğine dikkat çeken Yılmaz, “Tabii ki hepimiz bu duruma çok üzüldük. Biz de bu beraat kararını istinaf edeceğiz” diye konuştu.

BERAAT KARARI VERİLDİ

Mersin’de yıllarca üç kızını istismar ettiği iddiasıyla yargılanan ancak ‘delil yetersizliği’ nedeniyle serbest bırakılan Salih Dayan’ın davası bugün görülecek. Mersin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da görülecek dava öncesi Twitter’da kampanya başlatıldı. Çok sayıda Twitter kullanıcısı, paylaştıkları tweetlerle Salih Dayan’ın tutuksuz yargılanmasını eleştirdi. İddiaya göre, 28-30-34 yaşındaki kız kardeşler 6-7 yaşlarından beri sistematik olarak Dayan’ın istismarına maruz bırakıldı. Kız kardeşlerden H.G’nin olayı anlatmasının ardından, diğer kardeşler de aynı duruma maruz bırakıldıklarını belirterek, babaları Salih Dayan’dan şikâyetçi oldu. Öte yandan, Salih Dayan’ın, eşinin kardeşi ve erkek kardeşinin kızına da yıllarca sistematik bir şekilde istismar ettiği öne sürülüyor.

SERBESTÇE GEZİYOR

Eskişehir Odunpazarı’nda 15 yaşındaki kızı Ş.S’yi geçen yıl sistematik olarak cinsel istismara maruz bıraktığı için tutuksuz yargılanan Yahya S.’nin yargılanmasına bugün başlanacak. Cinsel İstismar faili Yahya S., Eskişehir Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 11.20’de hâkim karşısına çıkacak. Cinsel istismara maruz bırakılan Ş.S.’nin annesi Ayşe S., bir yıl boyunca yaşananları BirGün’e anlattı.

Yahya S.’ye boşanma davası açan Ayşe S., şöyle konuştu: “Babası kızıma cinsel istismarda bulundu. Bir senedir taciz ediyormuş. Ben ilk başta inanamadım fakat sonra eşimi uyardım. ‘Böyle bir şey yapmam’ dedi. Tartıştık. Ertesi gün de olay çıkarttı. Tartışma çıkınca kızımın üzerine saldırdı. Polis çağırıp şikâyetçi olduk. Şimdi sokakta elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Nereden çıkacağını bilemiyoruz.”