İktidar, infaz süresinin kısalmasını içeren yeni yargı paketi taslağını bugün muhalefete götürüyor. “Uyuşturucu kullanma ve bulundurma ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu”ndan hüküm giyenlerin de infaz sürelerinin kısatılmasını öngören düzenleme, iktidar ile muhalefetin uzlaşmasının önündeki en büyük engel olarak görülüyor

Yargı paketinde uyuşturucu krizi

HÜSEYİN ŞİMŞEK

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından infaz sürelerini kısaltan iktidar, koronavirüs salgını nedeniyle yeni bir af niteliğindeki düzenleme için temaslarına başladı. Üçüncü yargı paketi kapsamında Ceza ve Güvenlik Tedbirleri’nin İnfazı Hakkındaki Kanun’da değişiklik yapmak isteyen AKP, önce ortağı MHP ile uzlaşma aradı. İktidar temsilcileri, bugün de CHP ve İyi Parti ile bir araya gelecek, AKP’nin görüşme programında HDP bulunmuyor.

Koronavirüs salgınından en çok etkilenecek kesimler arasında yer alan ve nüfusu kapasitenin çok üstüne çıkarak 300 bini bulan cezaevlerinden yaklaşık 100 bin kişinin tahliyesine yol açması beklenen yasa teklifi bu hafta TBMM gündemine geliyor.

Geçen hafta yargılamanın hızlandırılması için ikinci yargı paketini TBMM Başkanlığı’na sunan iktidar, infazın ertelenmesi ve infaz sürelerinin kısalmasını amaçlayan üçüncü yargı paketi için temaslara başladı. Edinilen bilgiye göre MHP ile yapılan görüşmede, “uyuşturucu ticareti” suç grubu gündeme geldi. MHP’nin 15 Temmuz sonrasında ortaya attığı ancak o dönem kabul görmeyen uyuşturucu ticaretinin muhalefet ile yapılacak görüşmeler öncesinde taslak çalışmaya dahil edildiği ifade edildi. Uyuşturucu satıcısı ve kullanıcısı arasındaki ayrımın net olmadığını öne süren MHP’nin talebi doğrultusunda uyuşturucu ticaretinden cezaevinde olan mahkumların infaz süresinin kısaltılması planlanıyor.

MİLAT 1 MART

AKP’nin taslak halindeki yargı paketinde, 1 Mart 2020 tarihi “milat” olarak belirlendi. 1 Mart 2020’den önceki suçlarda cezaevlerinde geçirilmesi gereken sürenin yarı yarıya azaltılacağı ifade edildi. Yaşlı ve hamile mahkumların “ev hapsine alınmasına” yönelik hükümlerin de bulunduğu bildirilen pakette “terör suçları” kapsam dışında tutulacak. Böylece şiddete başvurmayan ve düşüncesini açıkladığı için cezaevinde olanlar düzenlemeden yararlanamayacak. Böylelikle “Örgüt” suçlaması nedeniyle tutuklu gazetecilerin büyük bir çoğunluğu da yeni yargı paketinden yararlanamayacak. Cinsel istismara ilişkin suç gruplarından cezaevlerinde bulunanların da bu aşamada infaz erteleme ya da infazın azalması seçeneklerinden yararlanamayacağı ifade edildi. Yeni yargı paketiyle getirilecek infaz düzenlemesi, insanlığa karşı işlenen suçlar, organ ve doku ticareti, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suç gruplarına da uygulanmayacak.

Bugün AKP ile CHP ve İyi Parti arasında yapılacak görüşmelerde, “ Uyuşturucu kullanma ve bulundurma ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu”ndan hüküm giyenlerin de infaz sürelerinin kısatılmasını öngören düzenlemenin uzlaşma olasılığını ortadan kaldırması bekleniyor. İki siyasi parti, uyuşturucu ile istismar suçlarından hüküm giyenlerin infaz düzenlenmesinden yararlandırılması durumunda teklife destek veremeyeceğini iktidar temsilcilerine iletecek.

KIRMIZI ÇİZGİ

AKP ile yapılacak görüşme öncesinde BirGün’e değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Uyuşturucu tacirlerine af gelecekse destek vermeyiz” dedi.

Uyuşturucu ticareti, kadına şiddet, cinsel istismar gibi suç gruplarının “kırmızı çizgileri” olduğunu bildiren Altay, “Görüşme sırasında taslak çalışmayı görebileceğiz, Eğer Bahçeli’nin ısrarı sonucunda uyuşturucu suç grubu infaz erteleme ya da azalma yoluyla bırakılacaksa biz bunu asla kabul etmeyiz. Uyuşturucu tacirlerini bırakmak, kamu vicdanını zedeler” dedi.