Kaftancıoğlu’ndan ÇHD’ye, İmamoğlu’ndan kadın derneklerine kadar kişi ve kurumların sesi davalarla, tutuklamalarla kısılmak isteniyor. Kılıçdaroğlu’na Çubuk’ta saldıran şahsa ise verilen ceza adeta ödül niteliğinde.

Yargı, Saray’ın aparatına döndü

Politika Servisi

Baskıyı her geçen gün artıran iktidar yargı sopasıyla kendisine muhalif olan tüm kesimleri sindirmeye çalışıyor. Siyasiler komik gerekçeler ve hukuksuz yargı kararları ile hapse atılırken muhalefete yönelik saldırılar adeta ödüllendiriliyor. Ankara’nın Çubuk ilçesinde 2019 yılında katıldığı asker cenazesi sırasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP heyetine yönelik linç girişimi davasının yedinci duruşması Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü. Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgül’e 1 yıl 15 gün ceza verildi.

Karara tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Siyasallaşan yargı adaleti her gün çürütüyor. Bu dava Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeliydi. Adalet tecelli etmedi. Kılıçdaroğlu’na yumruk sallayan kişiyi tebrik etseler daha iyiydi” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise “Bu davanın arkasında duranlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve iktidardır. Kılıçdaroğlu’na linç girişimini yaptıranlar iktidar mensuplarıdır. Ölümü teşvik eden bir olayda, olay bittikten sonra Kılıçdaroğlu’na yumruk sallayan kişiler eli öpülüp onurlandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

KAFTANCIOĞLU, ADLİ KONTROL ŞARTI İLE SERBEST

4 yıl 11 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Kaftancıoğlu mahkeme kararının infazı işlemleri için geldiği adliyede, “Bugün Gezi’nin yıldönümü. Hepimize Gezi Direnişi kutlu olsun diyorum. Şimdilik böyle” dedi. Kaftancıoğlu ayrıca CHP tarafından hazırlanan SaBıKa Holding adlı broşürle ilgili attığı tweet yüzünden hakkında bir dava açıldığını duyurdu. Kaftancıoğlu, cezaevine gönderildikten sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Cezaevi çıkışında kendisini bekleyen kalabalığa seslenen Kaftancıoğlu, "Yarın 16 milyonun iradesi Ekrem başkanımızın mahkemesi var. Hep birlikte oradayız" dedi.

İMAMOĞLU’NA ‘YSK’YE HAKARET’ SUÇLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin ardından ‘YSK üyelerine hakaret’ iddiasıyla açılan davanın karar duruşması bugün gerçekleşecek. İmamoğlu hakkında, "iktidarın manipülasyonla kazanamadığı seçimi, YSK kararıyla iptal ettirerek kazanmak istediğini" belirtmesinin ardından hakaret iddiasıyla dava açılmıştı. Mütalaada, İBB Başkanı İmamoğlu'nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçunu işlediği iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor. Dava İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 11.30’da görülecek.

KADINLAR AKP’YE BOYUN EĞMEYECEK

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'ne açılan kapatma davası da bugün görülecek. Derneğin "kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürüttüğü" gerekçesiyle feshi isteniyor. Davaya tepki gösteren kadın örgütleri, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görülecek kapatma davası için saat 10.00'da adliye binası önünde toplanma çağrısı yaptı. Kadın örgütlerinin açıklamasında, “İktidar, karşısındaki her türlü muhalefet gücünü engellemeye çalışıyor. Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik her türlü şiddeti durdurmak için mücadele eden derneğin kapatılmaya çalışılmasının karşısındayız. Adliyelerde, sokaklarda, meydanlarda kadın dayanışmasını yaşatmaya devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı.

AVUKATLAR HÂKİM KARŞISINA ÇIKIYOR

Bugün Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın yanı sıra 22 avukat da hakim karşısına çıkacak. Dosya kapsamında üç avukatın tutuklu bulunduğu davada Kozağaçlı ile Avukat Barkın Timtik’in dosyalarının birleştirme kararı alındı. Bir diğer tutuklu avukat ise Oya Aslan. ÇHD, dava öncesi açıklamasında, “İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2014/117 E. sayılı dosyasının duruşması 1 Haziran Çarşamba günü saat 10:00’da Silivri Hapishane Kampüsünde görülecektir” denilerek basına ve kamoyuna çağrı yapıldı. ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı hakkında 30 yıla, Avukat Ebru Timtik hakkında ise 53,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.