YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bundan sonra

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bundan sonra sükunetle yargı sürecinin sonucunu bekleyeceklerini belirterek, ''Ortak aklın hakim olacağına inanıyorum'' dedi.

Teziç, ''Bundan sonra sükunetle bekleyeceğiz. Muhakkak bir çözüm olacak. Ortak aklın hakim olacağına inanıyorum. Başka bir yolun aşılmasına gerek olmayacaktır. Herkes biraz daha sakin düşünürse çözüm de muhakkak var'' karşılığını verdi. ''Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ile ilgili kararı intikam için aldığınız yönünde açıklama yaptı. Bu açıklamayı nasıl değerlendireceksiniz'' sorusunu Teziç, şöyle yanıtladı: ''Ömer Dinçer ile ilgili bir seneden beri devam eden bir süreç vardı. Bu karar o sürecin sonucudur. Van'daki toplantı ile rastlantı sonucu aynı takvime denk gelmiştir. Çünkü biz bu konuyu Ekim’de görüşmeseydik zaman aşımı sorunu olabilirdi. Tamamen bir rastlantıdır. Bunu huzuru kalple söylüyorum. İntikam alma gibi bir tutum içinde olamadık.'' Teziç, soru üzerine Ömer Dinçer ile ilgili YÖK Genel Kurulu'nun aldığı kararı bugün tebliğ edeceklerini bildirdi. Bir başka soru üzerine Teziç, tutuklu bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın'ın yerine üniversitenin vekaleten atama yapacağını ve konuya ilişkin YÖK'e bilgi vereceğini belirtti.

‘RAHAT ÇALIŞMA ORTAMI BULAMADIM’
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç Ankara’ya gelmeden önce Van’da yaptığı açıklamada ''Göreve geldiğinden beri rahat çalışma ortamı bulamadığını'' savundu. Başbakan Erdoğan'ın, 'Adeta bir intikam hırsıyla, benim müsteşarımın okullarda görev yapamayacağına dair aldığınız karar, beni bağlamaz'' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Teziç, şunları söyledi: ''Biz hiçbir zaman intikam duygusuyla hareket etmedik. Başbakan'ın, Dinçer'in akademik unvanını tanıyıp tanımaması hukuki bir süreçtir. Üniversiteler bizim kurumumuz değil, evrensel ölçülerde eğitim veren kurumlardır. Bizim mal varlığımız ya da malımız da değil, devletin kurumlarıdır.''

‘BAŞBAKANLA İKİ KEZ GÖRÜŞTÜM’
''Hükümetle aranızda bir gerilim var mı'' sorusu üzerine Teziç, ''Göreve geldiğinden beri rahat çalışma ortamı bulamadığını'' ifade ederek, ''2 kez Başbakan ile iyi bir ortamda görüştük. Ancak daha sonra araya giren olaylar nedeniyle gerginlikler arttı. Hükümetle YÖK arasındaki gerilimi onlara sormak lazım, bana değil. Bizim tepkilerimizin temelinde çalışmalarımızın engellenmesi yatıyor. Kadrolar konusunda sıkıntı yaşıyoruz ve bunları dile getirdik'' diye konuştu.

Teziç, bir gazetecinin, ''Bu bir kör dövüş mü'' şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı: ''Bunu kör dövüş olarak nitelendiremem. Van'a gelmemizin nedeni de asla gösteri değildir. Rektör Aşkın'a destek olmak amacıyla geldik. Gerginliğin böyle devam etmesi devletimiz için de kayıptır. Üniversiteler hem devlete hem de hükümetlere lazım. Türk ekonomisinin bundan büyük kaybı olur. Bunları bir yumağın parçası olarak görmek gerekir. Gerginliğin uzun sürmeyeceğini tahmin ediyorum. Sorunların bir an evvel çözümlenmesi hepimizi rahatlatacaktır.'' Rektör Aşkın'ı ziyarete giderken Van Kapalı Cezaevi'nde üzerinin aranmasının kurallar gereği olduğunu ifade eden Teziç, ''Herkesin uyması gerektiği kurallar olduğu söylenince bizler de itiraz etmedik ve kurallara uyarak arandık'' şeklinde konuştu.