‘Yargı toplu saldırı altında’

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, AKP ile MHP'nin baroların etkinliğini kırmak amacıyla hayata geçirdiği çoklu baro sistemiyle ilgili kararını verdi.

Yüksek Mahkeme, çoklu baro sistemini getiren kanunun iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Karara tepki gösteren baro başkanları AYM üzerinde baskı olduğunu belirterek, yargının toplu saldırı altında olduğunu vurguladı.


“Benim açımdan beklenen bir karar değildi. İçişleri Bakanı’nın, bazı siyasi partilerin genel başkanlarının baskısı vardı” diyen İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel “Hukuk sistemini kaosa sürükleyen, yargı açısından kaos oluşturan bir durum. Yandaş barolar oluşturma işleminin tescili yapılmıştır. İkinci baroyu kurduktan sonra bir siyasi parti liderine gidip bilgi verdiler. Bu bile birçok şeyin göstergesi. Türkiye bu utancı unutmayacak. Avukat arkadaşlarımız bu düzenleme hayata geçmesin diye çok çabaladı. Uygulamada kadük kalan bir duruma dönüştü. İstanbul'da toplanan imzaların da noter huzurunda atılmadığını biliyoruz. Barolar Birliği de denetlemeden ikinci baronun kurulması için yetki verdi. Yargı toplu bir saldırı altında. Kimsenin kaygısı olmasın. Biz avukatlar buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Siyasi bir baskı altında alınan karardır. Devlet Bahçeli’nin başlattığı baskı ve tehdit süreci sonunda AYM kararını bu şekilde verdi” diyen Antep Baro Başkanı Bektaş Şarklı ise, “AYM, 15 Temmuz sonrasında hukuka uygun kararlar vermek konusunda zorlandı. Tüm kurumlar bu durumda. Tek parti döneminin yargı anlamında tetikçiliğine soyunuyorlar. AYM’nin AİHM öncesinde bir hak arama engeli olmaya başladı. Baskıdan uzak, bağımsız hareket edilseydi AYM tarafından en azından bir tedbir kararı verilebilirdi” şeklinde konuştu.