Artvin'de mahkeme kararlarıyla 2 kez iptal edilen eski Vali Selahattin Akyurt’un HES projesine üçüncü kez onay verildi. Avukat Yıldırım, “Hukuksuzluğun geldiği son nokta” dedi.

Yargı valiyi durduramıyor
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

Artvin'de iki kez mahkeme tarafından iptal edilen eski Vali Selahattin Akyurt’un Hanlı Hidroelektrik Santralı (HES) projesine üçüncü kez onay verildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projenin Hanlı Deresi başta olmak üzere tüm bölgeye vereceği zararlar raporlarla ve mahkeme kararlarının tespitine rağmen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi.

Bölgede valilik ve kaymakamlık yapan Selahattin Akyurt, Artvin’in Şavşat ilçesi Hanlı Deresi üzerinde faaliyete geçirdiği HES projesinde ısrarını sürdürüyor. İlk olarak 2018 yılında Akyurt Enerji Üretim A.Ş. isimli şirkete ÇED olumlu kararı verildi. Bölge halkının açtığı dava sonucu mahkeme, bölgede ağaç katliamına neden olan projeye ilişkin ÇED olumlu kararını iptal etmişti. Danıştay ise Rize İdari Mahkemesi’nin kararını onadı.

DANIŞTAY SON NOKTAYI KOYDU

Şirketin yeni başvurusu üzerine Bakanlık yine olur verdi. Bu kez 2020 yılında, projenin kapasitesi büyütülmesine rağmen ÇED’ten muaf tutularak ÇED gerekli değildir kararı verildi. Karar yine yargıya taşındı ancak bu kez Rize İdare Mahkemesi kararını değiştirdi. Mahkemenin, bölge halkının itirazlarını reddetmesi üzerine karar Danıştay’a taşındı. Danıştay 6. Dairesi, alt mahkemenin ret kararını iptal ederek projeyi iptal etti. Böylece proje için son nokta konmuş oldu.

Bilirkişi raporlarıyla ve mahkeme kararlarına rağmen şirket yeniden başvuru yaptı. Üçüncü kez yapılan başvuruya Bakanlık yeniden onay verdi. Şirket aldığı ÇED olumlu kararıyla yeniden faaliyete geçecek.

Bu süre zarfında Selahattin Akyurt, projeyi Hanlı Enerji adlı şirkete devredildi. Hanlı Enerji’nin yönetim kurulu başkanı ise eski Vali ile aynı soyadını taşıyan Aydın Efdal Akyurt yapıyor. Davanın uzun yıllardır avukatlığını yapan Şavşat Dernekleri Federasyonu Halis Yıldırım kararı değerlendirdi. “Bu hukuksuzluğun geldi son noktadır” diyen Avukat Yıldırım, “İki kez iptal edilmiş ve artık iptali kesinleşmiş projeye üçüncü kez onay verildi. Anlaşılan o ki şirketler, mahkeme lehlerine bir karar verene kadar başvuru yapmaya devam edecekler” ifadelerini kullandı. Mücadeleye devam edeceklerini belirten Avukat Yıldırım şöyle konuştu: "Mevcut hukuk düzenini zaaflarını ortaya çıkaran bir durum. Hukuksuzluğun ayrı bir boyutu bu artık. Biz mücadeleye devam edeceğiz.”