Yargıçlar Sendikası: Siyasallaşan yargı görüntüsünü pekiştirecek karardan dönün

Haber Merkezi

CHP ve İYİ Parti’nin uzlaşı sağladığı Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) seçimlerine ilişkin Yargıçlar Sendikası da tepki gösterdi. Açıklamada, “Sistemle ilgili sorunların çözümü için çözüm iradesi sergileyecek liyakatli, hukuku eğip bükmeden siyasetin gölgesinde bırakmayacak bir Hakimler ve Savcılar Kurulu istiyoruz” denildi.

Tartışmalı HSK seçimlerine ilişkin Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı anlaştı. Uzun süren temasların ardından gerçekleşen uzlaşma kapsamında Meclis'in belirleyeceği 7 isimden 3'ü, Millet İttifakı'nın işaret edeceği isimlerden, 4'ü ise Cumhur İttifakı'nın önereceği isimler arasından seçilecek.

Alınan kararın HSK’nin bütün yaptıklarına meşruiyet kazandıracağına ilişkin tepkiler sürerken bir açıklama da Yargıçlar Sendikası’ndan geldi. Sendikadan yapılan açıklamada, “Geçmişten beri hem yapısı hem işleyişi hem de ürettiği adaletle yargımız, toplumda karşılık bulmakta güçlük çektiği gibi güven açısından da yaşamsal bir krizin içindedir” ifadelerine yer verildi.

“Bizim anayasamızda da yargı ayrı bir erk olarak kabul edilmiştir. Ancak hiçbir zaman ayrı bir erk gibi davranmasına izin verilmemiştir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Yargının en üst kurulu yürütmenin içerisinde eritilmiştir. Halen kurul başkanı Adalet Bakanı’dır. Kurulun bir kısım üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından, bir kısmı da TBMM tarafından seçilmektedir. Anılan kuralın pratikteki yansıması ise aynı siyasi iradenin birden fazla tercih hakkına sahip olması ve seçmesi şeklinde kendisini göstermektedir. Seçim mevzuatındaki hukuka aykırılıklar gözetildiğinde, millet iradesinin Meclis’e doğru biçimde yansımadığı da bilinmektedir. Yürütmenin içinde eritilerek oluşan HSK; Yargıtay, Danıştay, Bölge Adliye, Bölge İdare Mahkemeleri üyeleri ile tüm ülkede görev yapan yargıç ve cumhuriyet savcılarının atama, yetkilendirme, terfi ve teftiş işlemlerini yapmaktadır. Bizler Yargıçlar Sendikası olarak sistemle ilgili sorunların çözümü için çözüm iradesi sergileyecek liyakatli, hukuku eğip bükmeden siyasetin gölgesinde bırakmayacak bir Hakimler ve Savcılar Kurulu istiyoruz” denildi.

MECLİS’İ SORUMLU DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ

Siyasete yol açmayacak için araçsallaştırmayacak bir HSK’nin olması gerektiğine dikkat çekilen açıklama şu ifadelerle son buldu: “TBMM iradesinin yürütmeye bağlanmasının sonuçlarını en olumsuz bir şekilde yaşarken, yargının da tamamen yürütme organına bağlanması sonucunu doğurur şekilde üye paylaşmak siyasallaşan yargı görüntüsünü pekiştirecektir. Bu bağlamda bağımsız ve tarafsız olması gereken yargıyı tamamen yürütme organına teslim eden bu nitelikte bir kurulun oluşmaması için Meclisimizi sorumlu davranmaya davet ediyor ve seçimlerde bu mesuliyet duygusu ile bağımsız ve tarafsız bir yargının inşasına hizmet edecek üyelerin belirlenmesi gerektiğini, toplumumuza ve geleceğimize vicdan temelinde yükselen bir adalet sistemini borçlu olduğumuzu, farklı yaklaşımın ise yargının geleceği konusunda tarihsel sorumluluk doğuracağını hatırlatıyoruz.