Yargıda 14. madde çelişkisi
Hatay Milletvekili Can Atalay hâlâ tutuklu. (Fotoğraf: TİP)

Haber Merkezi

TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesini oybirliği ile reddeden heyette yer alan Muhammed Yavuz'un, 9 ay önce Ahmet Şık için tam tersi bir karara imza attığı ortaya çıktı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, seçilmesinin üzerinden 67 gün geçmesine rağmen tahliye edilmedi. Atalay'ın tahliye başvurusu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın yargılandığı Gezi davasındaki suçlamanın Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında kalması gerekçesiyle Atalay'ın tutukluluk halinin sonlandırılması talebi hakkında ret kararı verdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin ret kararında, beş Yargıtay üyesinin imzası bulunuyor. Oy birliği ile çıkan kararda imzası olanlardan biri de Muhammed Yavuz. Duvar'ın haberine göre; Can Atalay hakkındaki başvuruyu reddeden Yargıtay üyelerinden biri olan Yavuz'un, Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davayla ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun verdiği bozma kararında da imzası bulunuyor. O davadaki bozma gerekçelerinden biri de, yargılandığı dönemde milletvekili seçilen Ahmet Şık'ın yasama dokunulmazlığı hakkı kazanması oldu. Yavuz'un da imzacısı olduğu Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davadaki Ahmet Şık yönünden bozma kararında, Anayasa Mahkemesi'nin Leyla Güven'le ilgili hak ihlali gerekçesine de dikkat çekiliyor. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'la ilgili verdiği kararda, Anayasa Mahkemesi'nin Leyla Güven'le ilgili 2022 yılının nisan ayındaki kararında hak ihlali sayılan 14. maddedeki belirsizliğin, bilinçli olarak boşluk bırakıldığı için oluştuğu değerlendirmesini yaptı. Boşlukla, demokratik ve laik cumhuriyete yönelen tehdidin ağırlığı ile orantılı olacak bir şekilde yargı kararları ile doldurularak belirli hale getirilmesinin amaçlandığını ifade edildi.

9 AY SONRA AKSİ YÖNDE OY

Böylece, Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyesi Muhammed Yavuz, Cumhuriyet davasıyla ilgili 2022 yılının ekim ayındaki bozma kararına, Leyla Güven'le ilgili Anayasa Mahkemesi kararını referans göstermişti. Yavuz, 9 ay sonra, Can Atalay kararında, önceki kararın tam aksi yönünde oy kullanmış oldu.