Hükümet, yargıçlardan ‘sakıncalı’ bulduklarının kıdemine bakmadan ‘yedek üye’ yaparak etkisiz hale getirmeye hazırlanıyor

Yargıda ‘Cadı Avı’ dönemi başlıyor

AKP, eski müttefiki olan cemaatin yargıdaki etkisini kırmak için yaptığı operasyonları genişletmeye hazırlanıyor. Hükümetin istediği yönde karar vermeyen ya da ‘sakıncalı’ görülen yargıçlar kıdemine bakılmaksızın ‘yedek üye’ye dönüştürülerek etkisizleştirilecek.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü’nün ‘cemaate yakın 4 bin dolayındaki yargıç ve savcıdan tahliye krizinde olduğu gibi davranabilecek 150-200 yargıç bulunduğu ve bunların pasifize edilmesi gerektiği’ yönündeki açıklamaları yeni yargı operasyonunun işaretini verdi. Edinilen bilgiye göre, yürütülen istihbarat çalışması sonucu belirlenen bu isimler süratle daha çok kıdemsiz yargıçların yaptığı yedek üyelik görevlerine atanacak. Böylelikle yağma, irtikap, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve 10 yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili davalara bakan ağır ceza mahkemelerindeki hükümet kontrolü dışındaki yargıçlar etkisiz hale getirilecek.

***
‘Evrensel hukuka aykırı’

Eski Savcı CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz:
‘’Bu, yargıya açıkça müdahaledir, bir hakim yanlış da karar verebilir, yargı bunu kendi mekanizmaları içinde çözer. Her yanlış karar veren hakimi kanuna aykırı bir biçimde tutuklar, gözaltına alır, sürgün ederseniz hakim güvencesi ve yargı bağımsızlığından söz edemezsiniz. İlhan Cihaner’e yapılan haydutluğa nasıl tepki gösterdiysek bu yapılanın da yanlış olduğunu söyleriz. Bu, büyük bir rezalet. Anayasa’ya, evrensel hukuk ilkelerine aykırı. Hakimler görevlerinde bağımsızdır, Anayasa’ya, kanunlara, vicdani kanaatlerine göre karar alır. Hakimler görevden alınamaz, azledilemez, hakim ve savcının yargılanması özel olarak düzenlenmiştir. Bunu aşmak için yedek üyelik formülünü bulmuşlar” AKP hem iddia makamı, hem yargıç hem infaz memurluğuna soyunmuş durumda. Çeyrek asırlık bir hukukçuyum böyle bir rezalet görmedim”

***
Dosyalar çekilecek

Eski Çankırı Yargıcı Ömer Faruk Eminağaoğlu :
Köylü’nün söylediğinden anlaşılanlar; "Yargıçlık güvencesi gereği azledilemezlik uyarınca meslekten çıkarılamayan yargıçlardan, durumlarından sadece kuşku duyulanlar, bu yolla boşta oturtulacak, ellerindeki dosyalar çekilip alınacak, önlerinde dosya bırakılmayacak. Güvenilir olan, yani sakıncalı görülmeyen yargıçların davalara bakmaları sağlanacak! Bunun adı da tüm güçlerden bağımsız, hiç bir yere bağlı olmayan yargı olacak!"