İkizdere’de çevre katliamı yapan Cengiz’in projesinin bitmesine 6 ay kala bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi. Avukat Okumuşoğlu, “Davayı kazansak neye yarayacak. Yargının hızı sermayenin işine yarıyor” dedi.

Yargının hızı sermayeye yarıyor
Fotoğraf: Eren Dağıstanlı

Gökay BAŞCAN

İkizdere’yi adeta çöle çeviren Cengiz’in taşocağı projesinin bitmesine 6 ay kala yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi. Avukat Yakup Okumuşoğlu, “Proje bitmeden mahkemenin biteceğini düşünmüyoruz. Proje bittikten sonra verilecek karar da kimin ne işine yarayacağı belli değil” dedi. Bölge halkı ikinci kez yapılacak bilirkişi keşfi için toplamda 60 bin TL ödedi.

Rize’nin İkizdere ilçesinde tüm itirazlara rağmen açılan taşocağı vadideki canlı yaşamını yok etti. İlk olarak 21 Nisan 2021’de iş makinelerinin bölgeye girmesiyle başlayan direniş yaklaşık 2 yıldır sürüyor. Geçen süre zarfında, bölgede iş cinayetlerinden heyelana, ağaç katliamından arı ölümlerine kadar bir dizi olay yaşandı.

Yaşananlara tepki gösteren İkizdereliler, 2 buçuk yılı aşkın zamandır bölgede nöbette. Birçok kez kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya gelen bölge halkı defalarca gözaltına alındı.

İKİNCİ KEZ KEŞİF

Hukuki mücadelesini de sürdüren bölge halkı, projeye ilişkin verilen ÇED gerekli değildir kararını yargıya taşıdı. Mahkemenin kararı doğrultusunda hazırlanan bilirkişi raporu, ÇED kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığına karar verdi. Ancak mahkeme buna rağmen davayı reddetti. Bunun üzerine karar temyize taşındı. Danıştay 6. Dairesi, mahkemenin ret kararını bozarak davanın yeniden görülmesine karar verdi.

CENGİZ’E YENİ FIRSAT

Davanın yeniden görüldüğü Rize İdare Mahkemesi 4 Temmuz’da keşif yapılmasına karar verdi. Davanın avukatı Yakup Okumuşoğlu, “Diyelim ki kazandık davayı neye yarayacak. Zaten taşocağı projesi Kasım 2023’te tamamlanıyor. Bir kez daha Cengiz’in istediğini elde etmesi için fırsat tanınmış oldu. Yargının hızı sermayenin işine yarıyor. Bu şekilde yapılan yargılamanın ne etkili bir yargılama olduğundan ne de adaleti sağlayabileceğinden söz etmek mümkün değil. Yargı adeta bu uygulamasıyla toplumun gazını alan, öfkeye zamana yayın ve zamanla sönümlendiren bir aparata dönüşüyor” dedi. 

***

BİLİRKİŞİLERE 60 BİN TL ÖDEDİLER

Öte yandan bilirkişi ücretleri de yaşam alanlarını savunan İkizdereliler için ayrı zulme dönüşmüş durumda. Dayanışma ile topladıkları paralarla bilirkişi ücretlerini karşılamaya çalışan İkizdereliler iki bilirkişi keşfi için toplamda 60 bin TL ödedi.