Yargıtay Başsavcısı Şahin, HDP'nin kapatılması istemli davada sözlü açıklamalarını tamamladı. Sözlü açıklamalarının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şahin, yargılama sürecinin ne zaman sonlanacağına ilişkin değerlendirme yaptı. Şahin, "Seçimden önce sürecin tamamlanıp tamamlanmaması Yüksek Mahkeme'nin takdiri" diye konuştu.

Yargıtay Başsavcısı Şahin, HDP'nin kapatılması istemli davada sözlü açıklamalarını tamamladı
Fotoğraf: AA

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açtığı davada, Anayasa Mahkemesi (AYM) heyetine yaptığı sözlü açıklamalarını tamamladı.

Şahin'in, Yüce Divan Salonunda, Yüksek Mahkeme heyetine yaptığı sözlü açıklama 45 dakika sürdü.

BAŞSAVCI ŞAHİN: DAVALI PARTİNİN TERÖR ÖRGÜTÜYLE BAĞI BİLİNEN BİR GERÇEK

Başsavcı Şahin, Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yazılı metinlerindeki taleplerini AYM'ye aynen ilettiklerini aktaran Şahin, kapatma davasına ilişkin sürecin tamamlanıp tamamlanmamasının Yüksek Mahkeme'nin takdirinde olduğunu kaydetti. Şahin, HDP'nin 'terör örgütüyle bağının' bilinen bir gerçek olduğunu savunarak, "Davalı partinin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini tüm delillerle ortaya koyduğumuzu bildirdik" dedi.

Şahin, şöyle konuştu: "Davalı parti, terör örgütünün sözde askere alma dairesi gibi faaliyet göstermektedir. Bunun en önemli delili olarak yıllardır zorla ya da kandırılarak örgüte götürülen çocukların ve gençlerin annelerinin 3 yılı aşkın süredir Diyarbakır il binası ve bazı illerde tuttukları evlat nöbetleri gösterilebilir. Sanki bu parti terörist örgütün asker alma şubesi gibi çalışıyor. Benzetmek gibi olmasın, askerlik dairemize haksızlık yapmayalım, ama adeta asker alma dairesi gibi faaliyet gösteriyorlar."

Şahin, "Seçime kadar süreç tamamlanır mı?" sorusuna da "Yüksek Mahkeme'nin takdiri. Bizim görevimiz bugün itibarıyla bitti. Tüm delilerimizi ortaya koyduk, dosyayı da sunduk. Bizim açımızdan süreç tamamlandı. Artık takdir Yüksek Mahkeme'nin" yanıtını verdi.

AYM, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini "tedbiren" kabul etmişti.

KAPATMA DAVASINDA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

HDP'nin kapatılması istemli davada ceza yargılaması davası prosedürü işleniyor. HDP'nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti.

Başsavcı Şahin'in bugünkü sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

(AA)