Yargıya ‘mini darbe’ kadılığı geride bıraktı

BirGün ANKARA

Koronavirüs salgını karşısında her geçen gün daha çok gelir kaybına uğrayan ve her alanda mağdur edilen halk, Meclis’in antidemokratik çalışma programı karşısında daha çok fakirleşecek. Yurttaşlar hak ihlalleriyle de karşı karşıya kalacak.

Halkın gündemi için değil ajandasındaki tartışmalı hedefler için TBMM’yi çalıştıran AKP, bu hafta Genel Kurul’a yapılandırma torbasını getirecek. Yarın başlayacak görüşmelerde Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ele alınacak.

Teklifle, kamunun 401 milyar TL’lik vergi alacağı ile 74,6 milyar TL’lik SGK alacağı yapılandırılacak. Ödeme günü geldiği halde ödenmeyen 5.2 milyar TL’lik trafik cezasına da indirimli ödeme imkanı tanınacak ama bu borçlardan tamamen kurtulmak mümkün olmayacak. Kazandığından daha az bildirimde bulunan ve bu yolla milyarlarca liralık usulsüzlüklere ve vergi kaçırma işlemine imza atan büyük şirketlerin borçlarının yarısı ise tek kalemde silinecek. Şirketlere yapılan bu kıyağın on milyarlarca TL’lik affa denk düşeceği ifade ediliyor.

Genel Kurul’da ‘sırasını bekleyen’ bir diğer düzenleme ise AKP’nin ‘mini infaz paketi’ olacak. Geçen hafta TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen düzenleme kapsamında, mahkûmların yakınları ve avukatları ile yaptığı görüşmeler kayıt altına alınabilecek. Teklifte ayrıca Cumhuriyet savcılarının birçok yetkisinin elinden alınmasını, başsavcıların kuvvetlendirilmesini içeren düzenleme de yer alıyor. CHP tarafından bu konuda yapılan ve muhalefet şerhinde de yer alması beklenen değerlendirme şöyle: “Başsavcıların önlerindeki Cumhuriyet sıfatı, Cumhuriyeti’mizin devrimlerini hukuk ve demokrasi çerçevesinde herkese ve her şeye rağmen koruması için verilmiştir. Teklifle, savcıların yapması gereken tarihi misyon yok ediliyor. Zaten AKP il ve ilçe teşkilatlarından ve tarikatlardan hâkim, savcı doldurdular. Şimdi de tamamen yasama organının bağımsızlığını ve misyonunu yok ediyorlar. Bu şekilde kadılık sisteminden bile geri gitmiş olacaklar.” HDP ve İYİ Parti’nin de bugün Adalet Komisyonu’na sunacakları muhalefet şerhlerinde savcıların alınan yetkilerine vurgu yapacağı, Genel Kurul’un sert tartışmalarla geçeceği kaydedildi.

KİT DENETİMLERİ DEVAM EDECEK

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda ise denetimlere devam edilecek. Komisyon, salı günü Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, çarşamba günü İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Başkanlığı ile TÜBİTAK Marmara Teknokent AŞ, perşembe günü ise Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, Anadolum Destek Lojistik Hizmetleri Sanayii ve Ticaret AŞ ile Kule Verici Tesisleri İşletim ve Teknolojileri AŞ’nin hesaplarını ele alacak.

***

Yargıya müdahalenin zemini

Ankara Barosu, Cumhuriyet Başsavcılarına ‘kanuna uygunluk’ denetimi yetkisi verilmesine ilişkin düzenlemeye tepki gösterdi. Düzenlemenin savcıların hukuki nitelendirme ve takdir hakkına müdahaleye yasal zemin hazırladığına dikkat çekilen Ankara Barosu açıklamasında, “Cumhuriyet başsavcısının görevlerini düzenleyen kanun maddesi; Cumhuriyet başsavcısının, başsavcı vekilleri ile savcılar ve bağlı birimler üzerinde gözetim ve denetim yetkisi bulunduğunu ifade etmektedir. Cumhuriyet başsavcısının, Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararın görüldüsünü yapması yönündeki görev ve yetkisi duruma göre dosyanın yeniden değerlendirilmek üzere ilgili savcıya iade yetkisinden ibaret olup hukuki değerlendirmeye yönelik bir yetki değildir. Her hâl ve şartta, olayın hukuki nitelendirilmesi Cumhuriyet savcısına aittir” denildi. Düzenlemenin, savcıların görevlerini her türlü etkiden ve baskıdan uzak şekilde yerine getirmelerini engelleyeceği vurgulanan açıklamada, “Kanuna uygunluk denetimi adı altında soruşturma sonucunda verecekleri kararlara müdahale edilebilme yolunu açacaktır. Söz konusu teklifin, hukuk sistemimizi geri dönüşü olmayan bir yıkıma uğratacaktır” ifadeleri kullanıldı.