Başlattıkları kampanyaları değerlendiren SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İşleyen, “Çağrımız, devrimci bir muhalefeti bugünden kurma çağrısıdır” dedi.

Yarını bugünden kazanma çağrısı
Fotoğraf: BirGün

Yusuf Tuna Koç

14 Mayıs’a haftalar kala seçimler, TV programları ve mitingleri aşarak sokağı etkisi altına almış durumda. Seçim yeterliliği olan sol, sosyalist partiler de farklı kampanyalarla seçim siyasetlerini yürütüyor.

SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi Önder İşleyen ile partinin yaklaşan seçime dair tespitlerini ve ülke çapında başlattıkları kampanyalar ile yürüyüşlerini konuştuk.

SOL Parti 14 Mayıs seçimlerini ülkenin geleceği açısından nasıl bir önemde görüyor?
Ülkenin en karanlık faşist, şeriatçı güçlerinin altında birleştiği bu iktidar gitmeli. SOL Parti, yirmi yıldır olduğu üzere bugün de birleşik bir devrimci sorumluluk anlayışı ile din bezirganı bir avuç haraminin saltanatının yıkılması için bütün gücüyle mücadele edecek. Seçimde başarmanın ön koşulu muhalefetin en geniş mutabakatının sağlanmış olmasıydı. Bunu ön plana alan bir anlayışı, bu seçimlerin bir referandum niteliğinde olduğu yönündeki görüşlerimizle birlikte öteden beri ortaya koyuyoruz.

Ama işte “kellelerini keseceğiz” diye nara atan şeriatçı yobazların karşısında kadınlar başta tüm toplum örgütlenmeden bu kötülükle mücadele edilemeyeceğini de herkes bilmelidir. Tersinden söylersek de 100 yıllık Cumhuriyet tarihinin çeyrek yüzyılında siyasal İslamcı faşizmin hüküm sürebilmiş olmasının ardında faşist darbelerin baskısı altında tüm ilerici, devrimci güçlerin ve toplumun ezilerek, örgütlülüklerinin dağıtılması var.
Bizim çağrımız emekçilere, ezilenlere, kadınlara, gençlere haklarımızı ve geleceğimizi kazanmak için örgütlü devrimci bir muhalefeti bugünden kurma çağrısıdır.

Deprem sonrası SOL Parti de bölgede ilk günden bu yana varlığını sürdürüyor.

yarini-bugunden-kazanma-cagrisi-1144369-1.

Yaşanan felaketin ardından çok kritik bir seçime giriyoruz. Sol açısından bu ne anlam ifade ediyor?
Uzun zamandır örgütlü bir toplumsal mücadeleyi örgütlemek üzere çalışıyoruz. Fatsa ve Uşak’ta yoksul köylü mitinglerinde bunu görebilirsiniz. Bursa’da sonrasında çok sayıda işçinin partimize katıldığı Barutçu Tekstil’de direnen işçilerin ve başka birçok noktada işçi mücadelelerindeki çabalarımızda da. Hira-Nur’un ortaya çıkan çirkinlikleri karşısında yüzlerce noktaya yayılmış laiklik eylemlerimizde de.

Deprem sonrasında Hatay başta pek çok noktada büyük bir dayanışma seferberliğini, iki aya yakın zamandır kesintisiz bir biçimde örgütlüyoruz. Ayak basmadık tek bir nokta, ulaşılmamış tek bir ihtiyaç sahibi kalmaması için büyük bir özveri ile çalışıyor arkadaşlarımız. Enkaza çevrilen hayatın her bir noktasındaki eksiklikleri birlikte tamamlayarak yürütülen bu mücadele örgütlü bir toplumun gücünün en çarpıcı ve gerçek ifadesi olarak büyüyor. Geçen hafta Burhaniye’de gerçekleştirdiğimiz, öncesinde Bursa’da başladığımız “YETTİ! Gönderelim” yürüyüşleri tüm bu mücadelenin bir parçası. Bu hafta Zonguldak’ta ve Tekirdağ’da bu iktidara karşı halkın taleplerini ortaya koyarak sokakta olacağız. Bu yürüyüşlerin her biri bu seçim döneminin zorlu koşulları içinde toplumun ortak mücadelesini güçlendirecek, seçim anına ve sonrasına taşıyacak adımlar.

Öte yandan bu hafta Eskişehir, Samsun ve Denizli’de SOL Kültür mekanlarımızın açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Toplum içinde güç kazanmadan, gerçek toplumsal örgütlenmelere dayanmadan yarını kazanmanın mümkün olmadığını bilen bir devrimci siyaset olarak tüm seçim döneminde bu mücadele ve örgütlenmelerimizi çoğaltarak yürümeye devam edeceğiz.

***

İstanbul buluşmasına çağrı

SOL Parti, 14 Mayıs’ta yapılacak kritik seçimler öncesinde İstanbul’da büyük bir buluşma gerçekleştiriliyor. “Felaket iktidarını gönderelim ve yeni bir ülke için örgütlenelim” çağrısıyla düzenlenecek buluşma, 9 Nisan Pazar günü saat 14.00’te Haliç Kongre Merkezi’nde başlayacak. SOL Parti İstanbul İl Örgütü etkinliğe çağrı yaptığı açıklamasında, “Gerçek bir değişim yaratmak, 20 yılın karanlığıyla hesaplaşmak ve bu haramilerin geri dönüş yollarını kapatabilmek ancak örgütlü mücadeleyle olabilir” mesajı verdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Ülkede hırsızlığın, yolsuzluğun, talanın, gericiliğin bitmesi için SOL VAR!”