Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin Sincan Adliyesi’ndeki aramalarını

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin Sincan Adliyesi’ndeki aramalarını “rutin” bir işlem olarak değerlendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i eleştirdi. Müfettişlerinin Sincan Adliyesi’ndeki aramalarının nedenini “bütün yargı camiasına gözdağı vermek” olarak yorumlayan Tarhan, haklarında dinlenme kararları verildiği kuşkusu bulunan yargıç ve cumhuriyet savcılarına da “haklarını arama” çağrısını tekrarladı.
YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ve yönetim kurulu üyeleri YARSAV Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Tarhan, yargıç ve cumhuriyet savcıları üzerinde yürütme organı tarafından “bağımlı yargı” yaratmak amacıyla, “sistemli çabalar” sürdürüldüğünü ileri sürdü. Bu durumun anayasal yargı bağımsızlığı, yargıç güvencesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel niteliği olan hukuk devleti ilkesini de aşındırdığının altını çizen Tarhan, “Bu çabalar devam ettiği takdirde hukuk devleti ilkesinin anlamını yitirmesi gibi vahim bir sonuç doğabilecektir. Bunun sürdürülmesi halinde ülkemizde hiç kimsenin kendini hukuksal açıdan güvende hissetmesi mümkün değildir” dedi.
Bu kapsamda, “YARSAV Yönetim Kurulu olarak Telekomünikasyon iletişim Başkanlığında yapılan hukuka aykırı İletişim tespitleri ile bunu gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında ceza soruşturması açılması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını” ve soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan hakkında Adalet Bakanlığı’nca da soruşturma açıldığını anımsattı.
Öte yandan Tarhan, “Hukuk dışı dinlendiği kuşkusunu ve/veya bilgisini taşıyan tüm meslektaşlarımızı, açılan soruşturma nedeniyle Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na başvurarak haklarını aramaya davet ediyoruz” dedi. ANKA